CPU: Kompakt planløsning reduserer energiforbruket (Foto: Tech Insights). 

Nye iPad Pro først med 10 nm-brikke

Apples nye proff-brett er det første forbrukerproduktet der regnebrikken er basert på en 10 nm-prosess. Og ytelsen overgår mange bærbare.

Publisert Sist oppdatert

Prosessen for å fremstille sentralprosessorer har krympet ned til 10 nanometer. For Apples ARM-brikker betyr det lavere strømforbruk og lengre batterilevetid.

Moores lov har i lengre tid stått i fare for å gå ut på dato, og Intel sliter generelt med sine X64-brikker mot konkurransen fra ARM-brikker med stadig høyere ytelse.

Størrelsen teller

Benchmarks utført på Apples nye iPad Pro 10,5-tommer viser ytelser som i visse tilfeller overgår det man kan forvente av notebooks som MacBook Pro og Microsoft Surface. Slike tester kan være misvisende da faktisk ytelse på vidt forskjellige plattformer kan avvike, men tendensen er vitterligen klar.

Og selvfølgelig har noen plukket en iPad Pro fra hverandre, ikke minst for å ta en kikk på selve CPU-en. A10X Fusion er benevnelsen Apple selv har valgt for SoC-brikken, som formodentlig fremdeles bruker Imagination VR-grafikkjerner. Sistnevnte har Apple signalisert vil slutte å bli underleverandør i snarlig fremtid, muligens allerede til høsten med ny iPhone.

Lengre levetid

A10X Fusion-brikken er betraktelig mindre enn A9X-brikken, og dette skyldes primært valget med å gå over til en 10 nm-prosess. Det er TSMC som produserer brikken også denne gangen for Apple, nå med tre kjerner for CPU-en. 

En fab-prosess på mindre areal gir mer effektiv utnyttelse og dermed mindre strømforbruk - som igjen gir lengre batterilevetid. Og som for Apple er et mål i seg selv. 

Via Tech Insights