SÅRBAR I SORT: Dagens gagatsorte Iphone 7 kan lett skrapes opp. Det ryktes at neste års modell vil være konstruert med glassoverflate både på for- og baksiden som vil tåle mye mer. (Foto: Apple)

Jubileumsryktene om Iphone

I 2017 er det ti år siden Apple revolusjonerte mobilbransjen med Iphone-konseptet, der fingrene erstattet PDA-pennen som betjeningsorgan. Jubileumsmodell-ryktene florerer.

Mange anser dagens Iphone 7-modeller for en typisk mellom-oppgradering fra Apples side – kraftig økning i ytelsen, men ellers uten særlig store forandringer fra forrige modell. Dobbelt-objektivet på 7 Plus-modellen var trolig det eneste som nærmet seg wow-faktor da generasjon 7 ble lansert i høst.

Jubileumsåret

Men i 2017 skal det bli annerledes, om vi skal tro på oppsummeringen av de foreløpige Iphone-ryktene for neste år fra våre kolleger hos amerikanske Macworld.

Avrundet skjerm høres ut som en forsinket kopiering av et Samsung-konsept, men det snakkes om OLED-skjerm med mye høyere oppløsning enn OLED-skjermen vi finner på Samsung Galaxy S7 Edge, som er på 2.560 x 1.440 piksler og som har en pikseltetthet på 535 piksler per tomme.

Iphone-modeller bygd i glass i stedet for aluminium er ventet, blant annet fordi glass er mer praktisk enn stål, aluminium og magnesium når det gjelder trådløs lading, som også inngår i ryktene.

Gode kilder

Macworld refererer til kilder som den kjente Taiwan-analytikeren Ming-Chi Kuo fra KGI Securities, det japanske nettstedet Macotakara og amerikanske Bloomberg i sin omfattende rykte-gjennomgang.

Ikke minst Ming-Chi Kuo har vært kjent for å treffe godt i sine spådommer om kommende Apple-produkter tidligere, takket være inngående kjennskap til – og sikkert gode kontakter i – produksjonskjeden som Apple og andre it-aktører bruker i Asia.

STILIG: Apple har stilige butikker, som denne ved Louvre i Paris, men trenger flere stilige Iphone-modeller for å tiltrekke seg flere kunder. (Foto: Toralv Østvang)

Nå skal det sies at både disse og andre kilder har sprikende oppfatninger om en del av detaljene i 2017-spådommene.

Iphone 7s eller 8?

Det nevnte japanske nettstedet spår s-modeller basert på dagens Iphone 7-modeller, altså i form av Iphone 7s og Iphone 7s Plus med aluminiumskarosseri, supplert med en toppmodell som muligens vil hete iPhone 8 og som vil være en rendyrket glassmodell.

KGI Securities holder derimot en knapp på alle 2017-modellene av Iphone vil være bygd i glass og ha trådløs lading.

Iphone-modeller bygd med både fronten og baksiden i glass er ikke noe nytt for Apple. Både Iphone 4 og Iphone 4s, fra 2010-2011, var bygd på den måten. Skjermen den gangen var imidlertid ganske liten sammenlignet med dagens Iphone-skjermer, bare 3,5 tommer.

Hvis spådommen om glass-baserte mobilkonstruksjoner går i oppfyllelse, får vi sikkert en ny runde i diskusjonen om faren for knusing av både skjermen og bakstykket.

En av fordelene med glasskonstruksjon skal imidlertid være at dagens glass er mye mindre utsatt for riper og oppskraping enn for eksempel den populære gagatsvarte aluminiumsmodellen av iPhone 7 og 7 Plus, som Apple nå anbefaler beskyttelsesdeksel på.

I USA heter for øvrig denne fargen Jet Black, og den er så populær at Iphone 7 med denne fargen ikke er å oppdrive der borte før mot slutten av desember.

Ifølge KGI var mellom 30 og 35 prosent av forhåndsbestillingene av Iphone 7-modellene på verdensbasis den gagatsorte versjonen. Andelen var enda høyere i Kina, 45-50 prosent.

Hva med brettbar skjerm?

Apple har nylig fått patent på en skjermløsning der skjermen kan brettes omtrent som en bok. Patentet gjelder en variant av OLED-teknologien, som det ryktes at Apple vil satse sterkt på nå.

BRETTBAR: Apple har fått patent på en brettbar OLED-skjerm, men det kan ta tid før dette materialiserer seg i en brettbar Iphone. (Ill.: Macworld)

Men Macworld advarer mot å tro at dette innevarsler en brettbar Iphone allerede i 2017.

OLED kommer for fullt

Derimot er det neppe noen tvil om at Apple nå føler at tiden er moden for OLED. Frem til nå har Apple brukt LCD-teknologi på sine Iphone-skjermer, og Macworld hevder at LCD-skjermen på Iphone 7 er like bra som OLED-skjermene man finner hos flere av konkurrentene.

OLED er for imidlertid ikke noe nytt for Apple, som benytter denne skjermteknologien i Apple Watch og i Touch Bar på den nye Macbook Pro.

Og Wall Street Journal melder at Apple har bedt skjermprodusentene i Asia om å lage prototyper på mobilskjermer med bøyd ytterkant, noe à la det vi har sett fra Samsung, men altså med høyere oppløsning.

En slik skjermløsning vil trolig være reservert for en dyr toppmodell, heter det.

KGI Securities spår tre Iphone 8-modeller i 2017. Den ene vil være en 5,5-tommers OLED-modell med dobbeltkamera. Den andre blir en like stor LCD-modell, også den med dobbeltkamera. Og det hele blir supplert med en 4,7-tommers Iphone med LCD-skjerm, uten noen dobbeltkamera-funksjon. Med andre ord noe à la Iphone 7 i dag.

Rammeløs

Det ryktes at Apple er i drøftinger med Sharp om produksjon av OLED-skjermer til neste års Iphone. Ifølge Bloomberg har Sharp invester over en halv milliard dollar i nye fabrikker som vil starte å produsere OLED-skjermer i juni neste år.

OLED byr på flere fordeler sammenlignet med dagens LCD-skjermer. I tillegg til å være mer responsive enn LCD-skjermer gjør de det også lettere å designe en bortimot rammeløs versjon av Iphone takket være den bøyde skjermkanten.

Det hører med til ryktene at den nærmest rammeløse designen vil føre til at hjemknappen blir et felt integrert i selve skjermen.

Men det gjenstår å se om det er disse tingene som vil gjøre at Iphone 8 kommer til å være «revolusjonerende», slik det høver seg i Iphones jubileumsår.