IWORK: Live-presentasjoner på nett med nye Keynote (Foto: Apple)
IWORK: Live-presentasjoner på nett med nye Keynote (Foto: Apple)

Sanntids-samarbeid i iWork

Apple oppdaterte nylig iWork-suiten med samarbeidsfunksjoner i sanntid. Samt en overraskende Keynote-presentasjonsmodus for strømming over nett.

Publisert Sist oppdatert

Oppdateringen av Apples iWork-suite fløy under radaren i forbindelse med iPhone 7-lanseringen, men introduserer lenge etterlengtede funksjoner for samarbeid i sanntid. Dessuten en overraskende ny funksjon for Keynote.

iWork-produktivitetspakken er Apples enkle svar på Microsoft Office, som samtidig også har mer enn tilstrekkelig med funksjonalitet for de aller fleste.

iWork finnes både på macOS for Mac samt iOS for mobile enheter, og er gratis på ny Apple-maskinvare i disse kategoriene (lisensen kobles til første AppleID som logger seg på). De nye funksjonene krever iOS 10 eller macOS Sierra.

Keynote foretrekkes av mange over PowerPoint, Pages har bedre sideombrekkings-funksjoner enn Word selv om de trenger litt tilvenning, mens Numbers har noe enklere funksjonalitet enn regnearksmesteren Excel.

Samarbeid

iWork fikk i september muligheten for å samarbeide på samme dokument i sanntid med andre. Både Microsoft og Google har hatt tilsvarende mulighet en god stund allerede. 

Funksjonen kalles Collaborate, og er inntil videre i beta. Men feature-settet er komplett, så det er nok mer stabiliteten som er til utprøving.

Fra Pages, Numbers eller Keynote-appenen initieres samarbeidet via dedikerte knapper i applikasjonen. Partnere kan inviteres gjennom epost og meldinger eller så kan også en URL-lenke til dokumentet kopieres og sendes. Også rettigheter kan styres. 

Samarbeidsfunksjonene fungerer på både macOS, iOS og også via iCloud.com på nett slik at også PC-brukere kan delta.

Keynote Live

En uventet funksjon i nye Keynote som ikke engang ble omtalt på scenen er Live-presentasjoner. Disse kan kringkastes fra Keynote til andre Mac-er eller iOS-enheter, over nett, og til og med også til en nettleser.

Det betyr at man kan klargjøre presentasjoner for avspilling også utenfor foredragssalen. Live-avspillingen skjer samtidig med at man starter presentasjonen, og man kan klargjøre URL-lenken på forhånd slik at alle har de rette innstillinger klare. 

Presentasjonen støtter de aller fleste Keynote-funksjoner unntatt enkelte slide-overganger, men har ikke lydspor eller mulighet for å stille spørsmål via chat. Dette kan selvfølgelig settes opp over FaceTime. Det er mulig Apple tenker på dette for fremtiden en gang, men i første omgang ser det ut til å være en funksjon som egner seg spesielt for klasserom uten bruk av projektor, men der alle deltakere har skjermer på egne enheter.

iWork

Du kan lese mer om iWork hos Apple her. Sjekk ut presentasjon av samarbeids-funksjonen i iWork på video fra Apples september-event nedenfor.

Via Apple