WIN: Ikke virtualisering, kun emulering. (Foto: GitHub / Felix Rieseberg)
WIN: Ikke virtualisering, kun emulering. (Foto: GitHub / Felix Rieseberg)

Windows 95 som app

Det er et lite kjærlighetsprosjekt, og et både morsomt og interessant tilbakeblikk på over 20 års it-historie. Appen er gratis for både Windows, macOS og Linux.

Publisert Sist oppdatert

Hvorfor kjøre Windows 95 på din Mac? Fordi du kan!

Om du har et ledig øyeblikk og en liten dose nysgjerrighet, kan du ta en liten reise tilbake i tid til den første Windows-utgaven som stod sånn noenlunde på egne ben. 

95 som Mac-app

Men mens Windows-brukere opplevde oppsving, var det for Mac-entusiaster en langt vanskeligere tid.

Apple kom til å tape søksmålet selskapet hadde rettet mot Microsoft om det grafiske brukergrensesnittet. Apple-grunnlegger Steve Jobs var for lenge siden skjøvet ut av selskapet som fortsatte å tape markedsandeler gjennom hele 90-tallet til det nesten gikk til grunne. 

Men det var den gang. macOS lever i beste velgående nå, så nå kan man trygt fyre opp Windows 95-appen for å ta en runde Solitaire eller Doom. Appen, som finnes som et gratis-prosjekt med åpen kildekode, er riktignok en Electron-app og yter dermed ikke maksimalt, men så skal vel ingen bruke dette til produksjon heller.

Electron er benyttet til Microsoft Teams, Visual Code og en rekke andre kjente apper.

Ikke regn med fullverdig funksjonalitet. Internet Explorer starter opp, men har ikke mulighet til å laste inn nettsider. Men kanskje det kommer?

Appen er utviklet av Slack-utvikler Felix Riseberg, og du kan lese mer om prosjektet på GitHub her. Nedlastinger for macOS og andre operativsystemer finner du her.