Foto: Apple

Apple, portvokter

AppStore er under press, men Apple kan vise til solide resultater over tid. Men er det nok for EU?

Publisert

Da AppStore ble lansert for 15 år siden ble den umiddelbart en suksess.

Ikke bare ga den oss brukere anledning til å laste ned et vell av apper på en sikker måte, den etablerte også et helt nytt marked for utvikere der slike apper kunne selges på en trygg måte.

Hver uke besøker i snitt 650 millionrt mennesker nettbutikken, der over 36 millioner registrerte utviklere kan tilby sine produkter.

Men noen råtne epler er det også - Apple selv kunngjør at over 1,7 millioner apper ble refusert ifjor grunnet blant annet lav kvalitet, men også potensielt svindel. Over 2 milliarder dollar i kategorien "tvilsomme transaksjoner" skal være stoppet det samme året.

Så ja, Apple steller pent med den lille hagen med høye murer rundt - men EU vil antakelig komme til å kreve at også andre skal få lov til å bygge nettbutikker til iOS-markedet. Som kjent er selskapet i rettslig strid med Epic om Fortnite om dette temaet.

Android-systemet har jo flere butikker utenom Googles egen. Er kvaliteten eller brukervennligheten blitt noe bedre (eller dårligere) av den grunn? EU ønsker selvfølgelig å fremme konkurransemuligheter, mens Apple er bekymret for brukeropplevelsen. Med rette, antakelig. Og programvarehusene ønsker antakelig flere opplysninger om deg som bruker, for eksempel i markedsføringsøyemed.

Hvordan vil det hele eventuelt slå ut i praksis? Vil det være kun mobile enheter for brukere i unionen som får en egen versjon av operativsystemet iOS med denne muligheten? Vil EØS-sonen være en del av dette?

Via Apple