MACWORLD

Foto: Generert med kunstig intelligens - DALL-E

Copilot+ pc vinner frem mot MacBook Air på en del områder

Kan den nye generasjonen Qualcomm-baserte datamaskiner endelig få fart på Windows om ARM etter 12 år?

Publisert

For Apple har overgangen fra Intel til Apple Silicon i form av de ARM-baserte M-brikkene for Mac vært en enorm suksess, med høy ytelse kombinert med lav vekt, lydløshet og ikke minst lang batteritid.

Microsoft, på sin side, har jobbet mot Windows for ARM-baserte pc'er i lang tid, uten å vinne nevneverdig frem. 

Den nye generasjonen maskiner basert på Qualcomms ARM Snapdragon X-brikke kan endre dette, for testene viser gode resultater, men Intel puster de i nakken med den nye Lunar Lake-arkitekturen som kan knappe inn forspranget. 

Så vil Windows-brukermassen bytte PC-platform når få applikasjoner er ARM-native, X86-emulasjon fremdeles er påkrevd og kun få spill er tilgjengelige?

Tester viser nå gode resultater for Qualcomm X-brikkene, men det er alltids vanskelig å sammenlikne ytelse direkte mot da Apples M3-prosessor (det er denne forrige-generasjons brikken som sitter i en MacBook Air) med ulike kjerne-sammensetning og komposisjon.

Qualcomm bruker en homogen arkitektur i sine ARM-brikker, og det gjør også AMD i sine X86-brikker. Apple Silicon er hybrid-ARM, og det samme gjelder Intel (selv om dette vil endre seg med Lunar Lake).

Når det gjelder rå ytelse er Apple Silicon foran på enkelt-kjerne operasjoner, mens Qualcomm tar solid igjen på flerkjerne-operasjoner. Men, igjen: M3-brikken har 8 kjerner, mens X-brikkene har 10 og 12 kjerner.

Microsoft gikk ut med at Copilot+ maskinene kom til å overgå MacBook Air i batteritid med 20%, men The Verge-testene viste snarere det motsatte - nemlig at disse faktisk varte kortere. 

Et annet område hvor PC ARM-brikkene kom til kort var GPU-ytelse. Qualcomm har valgt å gå for integrert grafikk, og alle som har prøvd en Windows-maskin med Intel Iris-grafikkmotor mot spill eller grafikkintensive operasjoner vet at det ikke er mye å rope hurra for. 

La gå, dette er ikke spill-maskiner, men det er utrolig hvor mye man får ut av GPU-kjernene i våre dager til å avlaste CPU'en med. Apple, på sin side, har integrerte grafikkjerner med superraskt delt minne som kan oppskalere enormt, som for eksempel med 40 kjerner i M3 Max-brikken man finner i en MacBook Pro).

Et annet, viktig område der en god GPU kunne komme til nytte for Windows-maskinene er under emulering av X86-kode. Microsofts Prism-emulator skulle være raskere enn Apples Rosetta2, men The Verge-testene viser at dette langt fra er sannheten.

Så selv om Windows on ARM nå har tatt et betydelig skritt i riktig retning så spørs det om ikke den kommende Intel Lunar Lake og AMD Ryzen AI arkitekturen kommer til å viske ut forskjellen til et nivå hvor den gjennomsnittlige Windows-brukeren ikke kommer til å bry seg. 

Hvem kommer til å få disse nye Copilot+ maskinene med WOA og Qualcomm ARM-brikker? Kontorister, antakelig, og andre som har glede av økt batteritid og ikke kjører tunge (ikke-native, emulerte) applikasjoner. Det ser også ut til at de aller fleste pc'ene der er snakk om her benytter seg av mekaniske vifter. 

Vi ville selvfølgelig anbefale en MacBook Air for den perfekte kombinasjonen av pris, ytelse, vekt, skjerm og batteritid i et elegant - og ikke minst lydløst - ytre.

Les mer om testene hos The Verge her.