Nei til Apples klokkediktatur

KOMMENTAR: Apple vil forhindre tredjepartsutviklere å tilby klokke-apper til Apple Watch. Diktaturet fortsetter i Cupertino.

Publisert Sist oppdatert

Apple fortsetter å forsterke sin «walled garden» strategi; et lukket økosystem der kjempen fra Cupertino har full kontroll på alt som foregår innenfor de murene som er bygget. Det seneste skuddet på stammen i denne hagen er forberedelsene Apple gjør før lanseringen av Apple Watch. Selskapet vil nemlig ikke slippe igjennom apper som kun er designet for å vise tid, altså klokke-apper. Gud forby at noen vil utvikle en klokke-app til en smartklokke.

Dette burde ikke komme som en overraskelse på noen, men det understreker en av de største argumentene som blir brukt mot Apple i den evinnelige diskusjonen om hvilket operativsystem man bør velge, på pc, nettbrett eller telefon. Det er heller ikke første gangen Apple har valgt å gjøre dette; det er strenge regler mot å publisere apper som gjør de samme oppgavene som eksisterende, offisielle apper.

Konkurransetilsynet i USA har vært interessert i saken, men kan ikke gjøre noe med det siden Apple ikke kvalifiserer som en monopol i noen av markedene de opererer i.

Klokke-app til smart-klokke? Latterlig.

Skulle du utvikle en app til Apple Watch, må den for eksempel for all del ikke nevne eller hinte til Pebble. De samme reglene gjelder Android og Windows Phone. Og du kan altså ikke designe din egen klokke, om du ikke liker noen av de offisielle fra Apple.

Det finnes gode, og noen ikke fullt så gode, grunner til at Apple gjør dette. De er kanskje kloke av skade etter skredet av lommelykt-apper som kom med iphone, mange av dem inneholdt spam eller skadelig programvare. Selskapet vil også bevare et unikt (?) uttrykk med sin egen altomfattende design.

Strøm-forbruk blir også nevnt som en grunn til at Apple ikke vil tillate tredjeparts klokke-apper. Om Apple hadde vært bekymret for batteritid hadde de konstruert en klokke som ikke må lades hver eneste kveld, dette er en argument hinsides sympati.

Design-fjas

Apple har ikke monopol på godt design, og siden brukeropplevelsene er forskjellige kan de heller ikke bruke dette som et argument. Jeg registrerer at det er flere på nettet som er engstelige for at diverse, rare klokker skal dukke opp. Men det at ikke Apple har designet noe betyr ikke automatisk at alternativet er en klokke med David Hasselhoff som bakgrunnsbilde og peniser som visere. Det finnes utallige gode design der ute, og Apple står langt fra øverst på design-stigen til de fleste.

Det registreres også at flere Apple brukere peker nese til Android-baserte smartklokker, der det finnes utallige design med 3d-effekter og andre batterislukende bling-effekter. Dette argumentet er som å le av en butikk med 100 varer, der man ikke liker 50 av produktene. Alternativet er en butikk med en eneste vare. Det er heller ingen tvang til å installere noe på Android, klarer ikke Apple-brukere å bestemme selv hva de vil ha på smartklokken sin?

Teknologi-diktatur

Det er som sagt ikke noe overraskende ved dette utsagnet fra Apple, problemet er igrunn at man reagerer så lite på det. Apple er et teknologi-diktatur av klasse.

Det finnes en rekke smart-klokker på markedet som støtter både iOS, Andoid og Windows. Apple Watch, derimot, krever at du har en Iphone 5 eller nyere. "Det er ikke til å stikke under stol at salget av iPhone vil se en oppgang når klokken lanseres, til stor glede for Apples aksjonærer.

Det er en ting å låse ned systemet ditt for å tvinge brukere inn i ditt egent økosystem. Det finnes mange eksempler på andre firmaer som har gjort dette, ofte med god grunn. Men det finnes ingen unnskyldning for å svelge alt Apple selger, og forsvare absolutt alle beslutninger som tas.

Derfor sier jeg nei til Apples design-diktatur, og ja til mer åpenhet, mer kollaborasjon og større påvirkningskraft fra de som virkelig betyr noe; brukerne.