Foto: Apple
Foto: Apple

Apples lanseringsfest

Ny iPhone 14, ny Apple Watch Series 8, helt nye Apple Watch Ultra, nye AirPods Pro - det var fullpakket.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag kveld (norsk tid) åpnet Apple det årlige iPhone-showet. Og vi fikk en god del ekstra.

Den store overraskelsen: En helt ny Apple Watch-modell for ekstremsport, kalt Apple Watch Ultra. Den er større enn de vanlige smarturene, med en stooor 49 mm urkasse av titan og en flat forside av safirglass. Og en helt ny funksjons-knapp på siden og en røffere krone slik at den kan betjenes med hansker. Opptil 36 timer ved normal bruk loves det, og man kan tyne det enda lengre om nødvendig med en spesiell sparebluss-modus. Dedikerte nye remmer følger også med tilpasset tenkt bruk: For såvel ultraløping som undervannsaktivitet.

Apple Watch Ultra har en utsalgspris på 9990 kroner og er tilgjengelig fra den 23. september.

Både denne Ultra-klokken og nye Series 8-klokkene har fått nye sensorer til både deteksjon av bilulykker men også temperatur-målere som gir større innsikt i kvinnehelse: To sensorer reduserer påvirkningen fra det ytre miljøet og brukerens kropp. Brukere som benytter de nye funksjonene, kan motta retrospektive eggløsningsanslag, noe som kan være nyttig for familieplanlegging - ifølge Apple.

Ellers finnes alle funksjonene vi kjenner fra Series 7, i tillegg til ny funksjonalitet som lanseres med nye watchOS. Og med internasjonal roaming skal man kunne ringe, sende meldinger, strømme musikk og få hjelp i nødssituasjoner på mange av de stedene man reiser til.

Apple Watch Series 8 begynner på 4990 kroner og er å få tak i fra den 16. september.

Vi fikk også se AirPods Pro oppdatert, med funksjonene Aktiv støyreduksjon og Lydframheving som har gjennomgått oppgraderinger blant annet med en ny H2-brikke. Hele serien ørepropper ser ut til å være i stadig endring og forbedringer, og vil kunne dra veksler på hverandre. Flere berøringskontroller er tilgjengelige i stilken, og batteritid skal være på opptil seks timer.

Nye AirPods Pro generasjon 2 koster 2990 kroner og kan bestilles fra klokken 14.00 den 9.9. De er tilgjengelig fra 23.9.

De nye iPhone-modellene i 14-serien har igjen fått et topp-sjikt med Pro-modellene, med et heftig 48MP kamera (og quad-pixel-sensor) og en skjerm som igjen blir mer og mer utfallende der det idag er et lite innhukk.

Det forbedrede telekameraet har 3 x optisk zoom. Filmatisk modus er nå tilgjengelig i 4K med 30 bps og 4K med 24 bps, og det finnes avanserte arbeidsflyter for video, inkludert ProRes3 og ende-til-ende-Dolby Vision HDR. Og til hjelp: A16 Bionic – den raskeste chipen i en smarttelefon.

Skjermen er alltid på (takket være en spesiell modus som tillater oppdateringsfrekvens på 100 Hz ), og helt nytt er også funksjonen kalt Dynamic Island – en innovativ ny måte å se varslinger og aktiviteter på, og som tilpasser seg rundt området med utsparinger for kamera, høyttaler og mikrofon i fronten.

Registrering av ulykke og Nødanrop (SOS) via satellitt (se også andre steder i artikkelen) er nytt også for denne modellen.

Nye iPhone 14 Pro koster fra kr 13 990 og kan forhåndsbestilles fra klokken 14.00 den 9.9. Følgende finish er tilgjengelig: Mørk lilla, sølvfinish, gullfinish og stellarsvart for lagringsalternativene 128 GB, 256 GB og 1 TB.

Nye iPhone 14 har i tillegg til den populære størrelsen på 6,1 tommer fått en større modell på 6,7 tommer med nytt dobbelt kamerasystem, Registrering av ulykke, og en trygghetstjeneste for smarttelefoner som sender nødanrop via satellitt.

Skjermen er av typen Super Retina XDR med OLED-teknologi som støtter en HDR-lysstyrke på 1200 nit, kontrastforhold på 2 000 000:1 og Dolby Vision. Hovedkameraet (større blenderåpning på ƒ/1,5 og piksler på 1,9 µm) er på 12 MP med en større sensor og større piksler, et nytt TrueDepth-kamera foran, samt kamera med ultravidvinkel. Dessuten er det gjennomgående Dolby Vision HDR.

Nye iPhone 14 er tilgjengelig fra 16.9. iPhone 14 blir tilgjengelig i butikk fra fredag 16. september, og iPhone 14 Plus fra fredag 7. oktober. De blir tilgjengelig i finishene midnatt, blå, stjerneskinn, lilla og (PRODUCT)RED.