KOMPETANSEGAP: Trygve Solem, konserndirektør i Experis i Norge, påpeker at den raske teknologiske utviklingen fører til et gap mellom behovet for spisskompetanse og kompetansen de ansatte har. Foto: Experis
KOMPETANSEGAP: Trygve Solem, konserndirektør i Experis i Norge, påpeker at den raske teknologiske utviklingen fører til et gap mellom behovet for spisskompetanse og kompetansen de ansatte har. Foto: Experis

Godt jobbmarked for it-hoder

Undersøkelse kan vise at mangelen av it-personell i Norge er på sitt største siden 2007.

Publisert Sist oppdatert

Konsulent- og rekrutteringsselskapet Manpowergroup har gjennomført sin årlige undersøkelse der arbeidsgivere spørres om de har problemer med å finne riktig kompetanse, samt hvilken kompetanse de etterspør.

Totalt deltok 42.341 arbeidsgivere i årets undersøkelse, og fra Norge deltok 751 bedrifter. Undersøkelsen ble gjennomført i andre kvartal i år.

It på sjetteplass

Tallene for Norge viser at etterspørselen etter it-personell er tilbake på topp ti-listen av jobbtitler som etterspørres. It-personell havnet i år på en sjetteplass på lista. Sist denne tittelen var på lista var i 2013 på tiende plass, mens vi må helt tilbake til 2007 før vi finner yrkesgruppen på en høyere plass enn i år. Den gang havnet tittelen «it staff» på fjerdeplassen.

Samtidig indikerte de norske svarene at arbeidsgiverne ikke hadde veldig store problemer med å fylle stillingene – bare 16 prosent av de spurte svarte at de hadde slike problemer. De resterende 84 prosentene indikerte at de ikke hadde problemer med å få tak i folk.

Vi må tilbake til 2011 for å finne svar som var mer positive enn dette. Da svarte bare ni prosent at de hadde vanskeligheter med å fylle stillingene, mens 91 prosent ikke hadde noen problemer med dette.

Undersøkelsen har data fra og med 2006, og de viser at det var i 2008 bedriftene hadde størst problemer med å få tak i folk. Den gang svarte hele 40 prosent av de spurte at de slet med dette.

Følger USA?

– I dag har vi tilgang på informasjon uansett hvor vi går og gode it-løsninger er virksomhetskritisk i mange bransjer. Å utnytte potensialet krever en spisskompetanse som er svært ettertraktet, kommenterer Trygve Solem, konserndirektør for Experis i Norge, i en pressemelding.

De globale resultatene viser at it-hoder er svært ettertraktete overalt. På den samlete topp ti-listen er it-personell på andreplassen, bare forbigått av faglært arbeidskraft – kvalifiserte håndverkere. I den vestlige verden er det generelt en større mangel på it-personell, og Manpowergroup opplyser at i USA viser tallene at det mest ettertraktede it-personellet er prosjektledere, analytikere og Java- eller .Net-utviklere.

– USA er ofte en indikasjon på hvilke behov som vil melde seg i fremtiden. Vi venter den samme utviklingen i det norske arbeidsmarkedet i tiden som kommer, sier Solem.