SANNHETENS TIME: Under selve finalen på Arendalsuka kom svaret på hvor viktig digitalisering er for politikken. Det ble ikke nevnt med ett ord. (Foto: NTB)

Arendals to festivaler

LEDER: Et lite skråblikk og oppsummering av it-bransjens mest hektiske uke i 2023.

Som teknologientusiast gir det en rar følelse å gå rundt og følge debatter og lytte til taler på årets Arendalsuke. For det føles som det er to happenings her, ikke en. Det føles som en stor politisk festival tilfeldigvis arrangeres på samme tid og i samme by som en diger it-festival. Også har festivalbyen like godt bestemt seg for å lage ett felles program for begge festivalene.

Stort sett alle i bransjen er her, og nesten samme hvor man snur seg, er det debatter og mini-seminarer om hvordan digitalisering er helt avgjørende dersom vi skal lykkes med å møte de utfordringene samfunnet står overfor.

På mange måter er det tydelig at politikken påvirker it-bransjen. Grunnen er åpenbar. Bransjen vet at offentlig sektor, står foran digre løft. I hvert fall hvis de skal klare å levere digitale tjenester som er bedre, mer effektive og koster mindre i årene som kommer.

Her er it-bransjen avhengig av politikken. Ikke bare for å vinne kontraktene, men fordi ny teknologi utfordrer eksisterende organisering og lovverk. Politikere må på banen for å legge til rette for it-bransjen. Sånt skaper engasjement i bransjen.

Motsatt vei er ikke interessen like stor. Politikerne er her for å vinne valg. Et digert it-prosjekt, omorganisering, effektivisering og digital transformasjon klinger liksom ikke blant vanlige velgere. De skal fores med taler om renter og skatter, lokalisering av sykehus, kommunegrenser og den slags.

Det hviskes i krokene, og iblant sies det høyt, at det mangler politisk engasjement, og at vi må få en digitaliseringsminister nå. Til liten nytte. Også etter Arendalsuka har vi en distriktsminister, selv om Jonas hintet mot noe annet i Brønnøysund sist mandag.

Når et buzz-word som ChatGPT står på agendaen, kan det selvsagt slenge noen fra politisk side innom it-festivalen for å mene at vi skal, eller ikke skal frykte og/eller regulere det. Men i det store og hele er det ikke en gjensidig interesse. It-festivalen og politikk-festivalen føles som han på diskoteket som prøver å imponere hun totalt uinteresserte i baren. Et veldig ensidig samkvem.

På en måte er det rart, fordi også politikerne innerst inne vet at det må gjøres tunge grep på digitalisering dersom de skal lykkes med politikken sin. Men på en annen side er det hele veldig enkelt:

Ingen vinner et valg på it.