BRETT OG MOBIL: Kommunikasjonssjef Marte Ottemo melder at nettbrett er på juleønsketoppen, fulgt av pc, mobil og kroppsnær mobilteknologi. Arkivfoto: Teknologibransjen

Nettbrett fortsatt på topp

Helt på topp i julegavelistene for teknologi og dingser troner fortsatt nettbrettene. For alle grupper.

Publisert Sist oppdatert

Det er bransjeorganisasjonen Elektronikkbransjen som melder dette. Men nyttedingser må konkurrere med den halvparten av folket som ønsker seg reiser og opplevelser, eller tredjedelen som gjerne vil ha gavekort og penger til jul.

Kjønnsskille

Det er 29 prosent som vil ha harde gaver med forbrukerelektronikk under treet. Brutt ned på kjønn er det menn som har teknologi nest øverst på lista, etter reiser og opplevelser.

– Det er fortsatt forskjeller mellom menn og kvinners julegaveønsker. 39 prosent av norske menn ønsker seg forbrukerelektronikk, mens 19 prosent av norske kvinner gjør det samme, sier kommunikasjonssjef Marte Ottemo.

Det er ikke småsummer som det konkurreres om. I snitt regner man at hver forbruker kommer til å bruke 5.150 kroner på julegaver, om lag det samme som fjorårets 5.100 kroner. Dermed stiger forventningene til innkjøp for første gang siden 2014, da forventet innkjøpssum var på 5.400 kroner.

Hva sluttresultatet havner på har ikke Elektronikkbransjen tall for, forteller Ottemo til Computerworld.

- Men kjedene regner selv med at rundt 40 prosent av årssalget kommer i årets siste tre måneder, sier hun.

Nettbrett på toppen

Helt på topp, uansett kjønn, er fortsatt nettbrettet populært. Dette inkluderer også eboklesere. Deretter ønsker kvinner seg bærbar pc eller mobiltelefon, mens gutta vil ha smartarmbånd av klokke eller helseloggertypen eller VR-briller før pc-ene og mobilen dukker opp.

En av fem ønsker ikke julegaver til jul, i hvert fall så hadde de ingen ønskeliste. Dette er en nedgang fra 26 prosent som oppga det samme i fjor.

Omtanke MÅ til

Organisasjonen har også undersøkt hva som kjennetegner en fin julegave. Og det holder ikke at man følger en ti på topp-liste. Det må også være en omtanke bak gaven – det er viktigst for 2 av 3 av de spurte. Så en ønskeliste er fin, men bare en base for ytterligere tankevirksomhet. Dessverre, vil vel noen si.

Nest viktigst er at den må være nyttig, melder to av fem. Først deretter kommer om gaven følger en ønskeliste, sier 29 prosent. Én av fire mener at gaven må være praktisk.

Undersøkelsen er gjort av 516 kvinner og 500 menn fra hele Norge av Respons Analyse. Utdannings- og inntektsnivå speiler befolkningen.

 

Her er menn og kvinners ønskeliste for 2016:

KvinnerMennNettbrett (13%)Nettbrett (12%)Bærbar PC (11%)Smartklokke/-armbånd (11%)Mobil (11%)Virtual Reality-briller (9%)Smartklokke/-armbånd (8%)Stasjonær PC (9%)Kjøkkenprodukt (8%)Mobil (8%)Musikkanlegg (8%)Spillkonsoll (7%)Foto/videokamera (7%)Kjøkkenprodukter (6%)Personlig pleie-produkter (7%)Foto/videokamera (5%)Hvitevarer (6%)Musikkanlegg (4%)TV (6%)Bærbar PC (4%) 

 

Her er topp ti-ønskelisten innen forbrukerelektronikk:

 

201620152014Nettbrett (13%)1. Nettbrett (13%)1. Nettbrett (15%)Smartklokke/-armbånd (10%)2. Mobil (13%)2. Mobil (13%)Mobil (10%)3. Smartklokke/-armbånd (9%)3. Musikkanlegg (9%)Kjøkkenprodukter (7%)4. Kjøkkenprodukter (8%)4. Bærbar PC (8%)Bærbar PC (7%)5. Bærbar PC (8%)5. Kjøkkenprodukter (7%)Musikkanlegg (6%)6. Foto-/videokamera (7%)6. Foto-/videokamera (7%)Foto/videokamera (6%)7. Personlig pleieprod (6%)7. Smartklokke/-armbånd (6%)Virtual Reality-briller (5%)8. Musikkanlegg (6%)8. TV (5%)Spillkonsoll (5%)9. Hodetelefoner (6%)9. Lesebrett (5%)Personlig pleie-produkter (5%)10. TV (5%)10. Spillkonsoll (5%) 

Her er det norske folks kjennetegn på en fin julegave:

Gitt med omtanke67 %Nyttig39 %I tråd med ønskeliste29 %Relevant26 %Gitt etter evne21 %Noe jeg ikke har fra før16 %Lang varighet11 %Morsom10 %Morsom å fortelle om7 %Høy verdi på gaven2 %