TEST: Toshiba U920t: Litt brett - mest pc

Også Toshiba satser på ultrabærbar-hybrid.

Publisert Sist oppdatert

Pc-produsentene har forskjellige løsninger for hybridbærbar – ultrabærbare pc-er som kan konverteres til nettbrett. Vi har testet flere løsninger som i utgangspunktet er nettbrett, men som kan gjøres om til en bærbar pc ved å koble til tastatur – et tastatur som samtidig ofte gir flere tilkoblingsgrensesnitt og ekstra batteri.

Videre har man maskiner som i utgangspunktet er mer som vanlige bærbare pc-er, men der man kan legge ned skjermen og bruke pc-en som et nettbrett. Toshiba U920t går inn i dette segmentet, og i senere tid har vi testet pc-er fra blant annet Dell, Lenovo og Sony.

Hvordan konverteringen mellom pc og nettbrett skjer er forskjellig. Toshibas løsning er at skjermen ikke åpnes som på en vanlig bærbar pc, men skyves bakover, før den så settes opp. Tildels kan det minne litt om Sonys Vaio Duo, men skjermen står ikke i en fastlåst posisjon slik som på Sony-en.

LES OGSÅ:

TEST: Microsoft Surface RT: Smart nettbrett fra Microsoft

Vanlig ytelse

Når det gjelder innmaten skiller ikke U920t seg fra mange av de ultrabærbare og rimeligere hybridene på markedet ellers. Av modellene som nå er tilgjengelig på det norske markedet har alle 128 gigabyte SSD og åtte gigabyte minne. At åtte gigabyte minne er standard liker vi. Mange pc-er ellers i dette segmentet har fire gigabyte og kan ikke oppgraderes. For prosessor står valget mellom Core i3-3217U eller Core i5-3317U, der i5-varianten er litt raskere gjennom støtte for Intels TurboBoost-teknologi som i en del situasjoner gjør at prosessoren kan øke klokkefrekvensen fra 1,8 til 2,6 GHz.

Vi testet modellen med Core i5. Kort oppsummert er ytelsen som forventet. Ytelsen blir kurant på vanlig applikasjonsbruk, mens man som ellers på de fleste tynnere og lettere pc-ene må ha litt tålmodighet hvis tyngre grafiske oppgaver eller videobehandling settes i gang. Det er ikke denne typen bruk pc-ene i segmentet er rettet mot, men det er for så vidt ikke noe i veien for å for eksempel gjøre relativt avansert bildebehandling. Her hjelper også åtte gigabyte minne, kontra fire gigabyte for en del konkurrenter.

Batterimessig leverer pc-en gode resultater, selv om den på noen av våre tester legger seg litt bak de beste. For kontorapplikasjonsbruk klarte pc-en i overkant av fem timer, mens den på kombinert websurfing/musikkstreaming klarte cirka fire timer.

LES OGSÅ:

TEST: Samsung Ativ Smart PC Pro XE700T1C - Nettbrett og pc i ett

Dårlig skjerm

I utgangspunktet er det to problemer med skjermen. Den er svært reflekterende. Man merker her at det er forskjeller mellom pc-er med blanke skjermer – Toshiba-en går inn i blant dem som gir mest refleksjoner. Lysstyrken for skjermen er for så vidt god sett i henhold til vanlige ultrabærbare pc-er, men ligger litt bak en del av pc-ene som også fungerer som nettbrett. Vi målte lysstyrken til cirka 280 cd/m2, mens de beste ligger på fra 350 cd/m2.

Skjermoppløsningen er 1366x768. Det er en lav oppløsning, men dette blir et element man også må se opp i mot prisen. For mange vil også dette være en oppløsning som er god nok, mens andre hadde foretrukket full hd-oppløsning på en 13-tommers skjerm.

Berøringsmessig er inntrykket helt ok. Skjermen støtter bruk av opptil fem fingre samtidig. En del pc-er/nettbrett støtter at alle ti fingrene kan brukes på skjermen samtidig.

Vekten for pc-en målte vi til 1,47 kilo. Inntrykket av konstruksjonen blir middels. Det er ikke sagt at pc-en står i fare for å falle fra hverandre, men den føles litt billig.

Tastaturet er det samme som vi har sett på flere ultrabærbare fra Toshiba de siste årene. Tastatur vil ofte kunne være en smakssak – og snakk om tilvenning. Vårt inntrykk er imidlertid at Toshiba her har et tastatur mange ikke vil like spesielt godt. Det er noe med tilbakemeldingen fra tastene når man skriver som føles merkelig – og det ble for oss ofte at tastetrykk ikke ble registrert. Styreflaten er kurant, men vel å merke mindre enn det man finner på en del andre pc-er i dette størrelsessegmentet nå. At styreflaten er mindre er en kostnad av konstruksjonen for skjermen.

LES OGSÅ:

TEST: Asus Zenbook U500VZ - Kraftig, elegant og lett

Konklusjon

I utgangspunktet synes vi Toshibas design for å skifte mellom nettbrett- og pc-modus er en smart og praktisk løsning. Ytelsen for maskinen er godt hjulpet av SSD og åtte gigabyte minne. Berøringsskjermen fungerer for så vidt greit. Som nettbrett blir U920t i likhet med de fleste andre hybrider en ganske tung løsning, men det tror vi at man kan leve med, men brukt i en del miljøer hadde det vært en fordel om lysstyrken for skjermen hadde vært bedre. Tastaturet er vi heller ikke spesielt fornøyd med.

U920t blir billig sett i forhold til de andre hybridene på markedet. Og er det en rimelig hybridløsning man er på jakt etter trenger det ikke å være et direkte dårlig valg. Er det primært en ultrabærbar pc man skal ha, anbefaler vi heller at man bruker tilsvarende sum på en vanlig ultrabærbar og får en pc som på flere områder vil være bedre.

LES OGSÅ:

TEST: Lenovo Thinkpad Twist: Ny Thinkpad med gammel vri