TEST: Patriot Wildfire - Rask og lever lengre?

Patriot Wildfire er en av de raskeste SSD-ene vi har testet. Bruk av eldre teknologi skal gi lengre levetid.

Publisert Sist oppdatert

Patriot har vært med på SSD-løpet siden det for alvor tok av i 2009, og er nå på banen med SSD-er som støtter Serial ATA 6 Gbps. Som på mange modeller fra aktører som OCZ, Corsair og Kingston, har også Patriot valg kontroller fra selskapet Sandforce for sine SSD-er.

Patriot har valgt å benytte flashminne produsert med 32 nm-teknologi i stedet for 25 nm. Dette gir litt økte produksjonskostnader, men kan samtidig gi noe bedre ytelse og i hvert fall i teorien høyere antall overskrivninger av minnecellene. Nå skal imidlertid ikke dette med overskrivninger av minneceller være noe problem i praksis, i alle fall ikke ut i fra de spesifikasjonene som oppgis, tester som er utført og vurderinger for hva man på daglig basis skriver til SSD-en og hvor lenge man sannsynligvis vil ha en SSD i bruk.

Sandforce SF-2281-baserte SSD-er skal normalt sett også fungere godt på Mac, ettersom en god "Garbage Collection"-funksjonalitet skal gi begrenset ytelsestap selv om man har et system som ikke støtter Trim.

LES OGSÅ:

TEST: Seks raske SSD-er

Ytelsen

Det er mange Sandforce SF-2281-baserte SSD-er på markedet, men bruk av forskjellig minneteknologi er et av elementene som spiller inn på ytelsen. Det vi også har sett tidligere er at kapasitet også kan påvirke – gjerne er 240 gigabyte-versjonen av mange Sandforce SF-2281-baserte SSD-er raskere enn 120 gigabyte-versjonen.

For ytelsen er det to faktorer man i hovedsak ser på. Den sekvensielle lese- og skriveytelsen er det produsentene ofte fokuserer på, og vi kan her på det beste se tall tett opp under 500 megabyte i sekundet for både skriving og lesing for Patriot Wildfire – i hvert fall så lenge det er snakk om data som lar seg komprimere. Kompresjon av dataene er en teknikk Sandforce-kontrolleren benytter for å øke ytelsen, samt redusere belastningen på minnecellene.

Mer viktig i praksis er hvordan ytelsen er på mindre operasjoner – i hvert fall så lenge SSD-er i hovedsak benyttes til systemet og applikasjoner, har man gjerne ikke så mange operasjoner som involverer lesing og skriving av svært store filer. For vanlig bruk er det mange små operasjoner spredt ut over minnecellene som i hovedsak utføres.

Også her imponerer Patriot Wildfire, og går i konkurranse med blant annet OCZ sin svært raske Vertex 3 MaxIOPS.

Sekvensiell lese- og skriveytelse under AS SSD er også meget bra, og sammen med enkelte av de andre Sandforce-baserte SSD-ene vi har testet, faller ikke ytelsen riktig like mye når det er snakk om ukomprimerbare data. I PCMark leverer SSD-en ytelse på linje med flere av de andre raskeste SSD-ene vi har testet i senere tid. Trykk på bildet for større utgave.

LES OGSÅ:

TEST: 3 TB-duell: Western Digital vs Hitachi

Konklusjon

Patriot Wildfire blir av de raskeste SSD-ene vi har testet – i praksis kan man imidlertid ikke si at det blir den store forskjellen mellom de raskeste. Målbar ja, men merkbar? Neppe for slik de fleste benytter sin pc.

Samtidig er vi for tiden litt skeptiske til Sandforce-baserte SSD-er. En del har hatt problemer med forskjellige SSD-er, samtidig som det selges svært mange Sandforce-baserte SSD-er – vi sitter imidlertid med et inntrykk av at kompatibiliteten/stabiliteten er litt bedre for SSD-er som for eksempel Intel SSD 510, Crucial M4 og Micron C400. Dette for så vidt alle SSD-er basert på kontroller fra Marvell, og der M4 og C400 er noe raskere enn Intels variant.

LES OGSÅ:

Sandforce-SSD - utrygt kjøp?

Vi kan for så vidt anbefale Patriot Wildfire, men anbefaler at man sjekker hvilke erfaringer andre brukere har med samme eller lignende pc-konfigurasjon for å være på den sikre siden. For de aller fleste fungerer det nok helt greit. Med vår testkonfigurasjon hadde vi ingen problemer med bruk av Patriot Wildfire – og for så vidt ikke andre Sandforce-baserte SSD-er ellers. Prismessig legger Patriot seg litt under for eksempel OCZ Vertex 3 MaxIOPS, men i et segment der man også finner Kingston HyperX og Corsair Force GT, som også blir av de raskere Sandforce-baserte SSD-ene. Man finner også rimeligere Sandforce-baserte SSD-er, men de benytter en rimeligere minneteknologi som gir lavere ytelse på en del områder.

Oppdatering 21. oktober 2011: Patriot har, i likhet med flere andre produsenter av Sandforce-baserte SSD-er, kommet med en firmware-oppdatering (v3.3.2) som for mange skal kunne løse stabilitetsproblemer. Hvis man opplever problemer, eller kjøper en ny SSD med eldre firmware, anbefaler vi at man installerer denne oppdateringen. Vi anbefaler at oppdateirngen installeres før man tar i bruk SSD-en hvis man nå skal kjøpe den.

LES OGSÅ:

TEST: Hitachi Touro Desk Pro: Svært rask og rimelig USB 3.0-disk