NYHETER:

SKEPTISK: Billie Eilish er skeptisk til KI og har undertegnet et artistopprop i USA. (Foto: Unsplash)

Billie Eilish om KI: – Angrep på menneskelig kreativitet

Stevie Wonder, Billie Eilish, Nicki Minaj og Katy Perry er blant de over 200 artistene som har undertegnet et opprop rettet mot KI-selskapene.

Publisert

Artister fra mange sjangre og generasjoner samler seg for å be techselskapene om ikke å utvikle KI-redskap som kan erstatte menneskelig kreativitet.

– Dette angrepet på menneskelig kreativitet må stoppes. Vi må ta grep mot rovbruk av KI for å stjele profesjonelle artisters stemmer og likhet, begå overtramp mot opphavsrett og ødelegge musikkens økosystem, heter det i oppropet.

Blant underskriverne er både dagens stjerner som Billie Eilish, Nicki Minaj og J Balvin så vel som veteraner som Stevie Wonder og R.E.M. Også forvalterne av arven etter Frank Sinatra og Bob Marley har undertegnet, ifølge The Guardian.

Brevet er forfattet av Artist Rights Alliance og er rettet mot techselskaper, utviklere, digitale musikktjenester og plattformer for digitale musikktjenester. Det kreves ikke et forbud, men at de skal «slutte å bruke KI for å krenke og nedvurdere menneskelige artisters rettigheter».

I mars ble Tennessee den første amerikanske delstaten til å utforme en lov – kalt Elvis-loven – som beskytter låtskrivere, artister og andre i musikkbransjen mot at generative KI-verktøy kan reprodusere en artists stemme uten tillatelse.

(©NTB)