TEST: Asus Transformer T100: Effektiv med Atom?

Med Transformer T100 leverer Asus et hendig og utholdent Windows 8-nettbrett.

Publisert Sist oppdatert

Nettbrett basert på Windows 8 og Intels Atom-prosessor har vært tilgjengelig siden Windows 8 kom på markedet høsten 2012. Men spesielt interessant har det ikke vært – ytelsen har vært middels på det beste og det har ei heller vært imponerende batteritid. Med Intels nyeste generasjon av Atom-prosessoren får ARM-baserte brett med iOS eller Android en tøffere konkurrent - og Windows RT-baserte brett blir enda mer uaktuelle.

LES OGSÅ:

TEST: Microsoft Surface 2 - Oppdatert og smartere Surface

 

Nettbrett og pc

Transformer-serien til Asus har vi tidligere testet i forskjellige Android-varianter. Dette har hele tiden vært en løsning der man har kombinert et nettbrett med et tastatur som kan kobles til for å også gi en hybrid mellom nettbrett og pc.

Nettbrettet har 10-tommers skjerm med 1366x768-oppløsning – et stykke bak en del konkurrenter som kan stille med en del høyere pikseltetthet, men likevel absolutt brukbart. Nettbrettet i seg selv veier cirka 570 gram, mens tastaturet er marginalt lettere. I alt nesten 1,1 kilo.

Tastaturet kan det virke som Asus har hentet fra et overskuddslager fra tidlig generasjon Eee minibærbare. Tastaturet får litt for små taster og er ellers ikke spesielt godt å skrive på. Styreflaten har ellers de høyeste klikklydene fra knappene som vi har hørt på lenge.

 

LES OGSÅ:

TEST: Toshiba Z10t - Alt du trenger?

 

Atom

Prosessoren er Intels Atom Z3740 med fire kjerner og 1,33 GHz klokkefrekvens. Klokkefrekvensen kan automatisk bli økt til 1,86 GHz under en del forutsetninger - dette teknologi ala TurboBoost som vi fra før kjenner fra Core-prosessorene.

Minnemengden er 2 gigabyte og man har 64 gigabyte intern lagringsplass, derav Windows og medfølgende applikasjoner i utgangspunktet spiser over 20 gigabyte. MicroSD-minnekort kan benyttes for å utvide lagringskapasiteten.

Både fra våre ytelsestester og den praktiske bruken er det ingen tvil om at ytelsesforbedringen kontra forrige generasjon Atom-prosessorer er stor. Dette blir imidlertid ikke direkte pc-erstattere slik som Intel Core-baserte nettbrett kan være. I hvert fall ikke hvis man har litt mer avansert bruk og kjører mange applikasjoner parallelt. Ytelsen her kan sammenlignes med litt svakere Core 2-prosessorer fra rundt fem år tilbake i tid. Til Office-pakken, enkel bildebehandling, enkle spill, videoavspilling osv. gjør løsningen jobben, og navigasjon i Windows og nettsurfing føles raskt.

 

LES OGSÅ:

TEST: HP Slate 7 - Tafatt, men billig 7-tommer

 

Batteri

I motsetning til en del lignende løsninger har Asus ikke et ekstra batteri i tastaturet - selv om man ut i fra vekten på tastaturet skulle tro det. Her er prioriteringen å holde prisen nede.

Uansett er batteridriftstiden svært god. I våre tester for videoavspilling, kombinert nettsurfing/musikk-streaming og kontorapplikasjoner varierte batteritiden fra mellom åtte og ni timer. Dette er svært bra - spesielt når det gjelder videoavspilling og surfing/musikkstreaming.

LES OGSÅ:

TEST: Asus Google Nexus 7 - Lite og hendig nettbrett

 

Konklusjon

Man må ta hensyn til at prisen på Asus Transformer T100 er cirka 3700 kroner. Man finner klart bedre nettbrett i løsninger som for eksempel Microsoft Surface Pro 2, men da blir også prisen betydelig høyere.

Vi føler her at man får mye for pengene. Ytelsen til typiske nettbrettbruksformål er god, samt holder også til produktivitetsapplikasjoner som vanlige kontorapplikasjoner. Responsen generelt er god - spesielt sammenlignet med forrige generasjon Atom/Windows 8-nettbrett.

T100 er et av de første nettbrettene tilgjengelig på Atom Z3000-prosessoren. Det blir spennende å se hva andre produsenter kommer opp med. Vi føler at T100 er et bra nettbrett sett opp i mot prisen. Største minuset blir tastaturet - den generelle kvaliteten på det, styreflaten og vekten. Riktignok forstår vi at det må være litt ballast i tastaturet for at det skal klare å holde nettbrettet stående. Likevel, Asus Transformer T100 kan være et godt kjøp for mange.

LES OGSÅ:

TEST: Microsoft Surface Pro 2 - Smartere nettbrett fra Microsoft