TEST: Asus Zenbook U500VZ - Kraftig, elegant og lett

For dem som stiller høye krav til ytelse kan Asus Zenbook U500UZ kombinere en stor og god skjerm med firekjerneprosessor – uten at det blir for tungt.

Publisert Sist oppdatert

Mye av fokuset på pc-markedet ligger for tiden på ultrabærbare. Asus U500VZ vil av utseende kunne se ut som en oppskalering av Asus populære UX-serie – en serie som har modeller som blant annet UX31A som vi har vært svært fornøyd med.

Selv om pc-en har 15,6-tommers skjerm og veier over 2 kilo omtales den av Asus som en «Ultrabook», hvilket de for så vidt kan ut i fra kravene Intel har satt for bruk av Ultrabook-navnet.

Fire kjerner

Prosessorer med fire kjerner har for så vidt i flere år vært tilgjengelig for bærbare pc-er. Det er imidlertid primært i de kraftigere bedriftsmodellene – og mobile arbeidsstasjoner – man har sett disse prosessorene bli benyttet.

For mange vil en bærbar pc med firekjerneprosessor nødvendigvis ikke være spesielt hensiktsmessig. Jobber man imidlertid med oppgaver som tyngre bildebehandling, video og lyd, utvikling, 3D-visualisering og andre oppgaver der man gjerne ser programvare som drar god nytte av flere kjerner, er det ingen tvil om at gevinsten kan være stor.

Samtidig vil bærbare med tokjerneprosessorer kunne være raskere for en del typer brukere. Bakgrunnen for det er at hver kjerne i en del tokjerneprosessorer er raskere enn kjernene i firekjerneprosessorene Asus her bruker. Hvis man da ikke har bruksområder som drar nytte av flere kjerner, vil de raskere kjernene i en tokjerneprosessor kunne gi bedre ytelse.

Standard minnemengde i U500UZ er 8 gigabyte. 4 gigabyte er loddet til hovedkortet, mens man i tillegg har en minnesokkel. Maksimalt kan pc-en oppgraderes til 12 gigabyte minne. Vi skulle gjerne sett at det her var muligheter for 16 gigabyte – spesielt med tanke på at pc-en ellers har prosessor og egenskaper som gjør den velegnet for krevende bruksområder.

Geforce GT 650M-grafikkprosessoren bør man også merke seg. Dette er en grafikkprosessor kraftig nok til at pc-en klarer å dra rundt nyere spill med relativt høye kvalitetsinnstillinger. Mange pc-er ellers i denne størrelsesklassen vil kun ha Intels integrerte grafikkprosessor. Det finnes også applikasjoner som vil kunne dra nytte av akselerasjonsstøtte for grafikkprosessoren.

LES OGSÅ:

TEST: Lenovo Thinkpad Twist: Ny Thinkpad med gammel vri

 

Lagring

Asus tilbyr flere varianter når det gjelder pc-ens interne lagring. Rimeligste modellen har en 500 gigabyte harddisk i kombinasjon med en 24 gigabyte SSD som fungerer som hurtigbuffer for harddisken. De mest brukte filene lagres automatisk på SSD-en for raskere tilgang til dem. Videre finnes maskinen i versjon med 128 gigabyte SSD i tillegg til 500 gigabyte harddisk, samt i versjoner som har to SSD-er satt opp i RAID 0 for ekstra høy ytelse.

Modellen vi testet var med sistnevnte konfigurasjon. Det ble her benyttet to 128 gigabyte SSD-er i RAID. Hvor hensiktsmessig SSD-er i RAID 0 kan diskuteres. Man skal ha et svært krevende bruk for at man skal merke forskjellen mellom en slik konfigurasjon og en vanlig SSD. Kanskje hadde det vært bedre at pc-en hadde hatt en vanlig 256 gigabyte SSD, samt muligheten for å kunne oppgraderes med en ekstra SSD eller harddisk.

LES OGSÅ:

TEST: Samsung 840: Rimeligere SSD-er med TLC

 

Full HD og IPS

Det siste året har det hos mange pc-produsenter vært et økt fokus på skjermkvalitet. Dette handler ikke bare om oppløsning, men også kvaliteten på fargegjengivelse, innsynsvinkel og lysstyrke. U500UZ har 1920x1080 punkters oppløsning, hvilket gir et klart bilde. Bruken av IPS-panel i skjermen gir også god fargegjengivelse og gode innsynsvinkler. Skjermen har matt overflate, hvilket i hvert fall vi synes er en fordel med tanke på reflekser. Lysstyrken er oppgitt til 350 cd/m2, mens vi målte den til i overkant av 300 cd/m2. Det er litt bak de aller beste på markedet, men likevel meget bra.

Pc-en kan også leveres i versjon med berøringsskjerm. Om dette er nødvendig får være en individuell vurdering.

Les videre på neste side...