Ruterrevolusjonen

Trådløse rutere og den tilhørende trådløsteknologien er midt i et generasjonsskifte.

I de siste årene har vi sett et skifte i hva vi ser etter i en ruter. Vi er ikke lenger fornøyd med å kun ha den raskeste ruteren på markedet, men kanskje mer opptatt av å kunne dekke et stadig økende trafikkbehov for stadig flere klienter i hjemmet. Strømming av video har belyst problemet, som særlig viser seg om man skal gjøre flere trafikk-tunge oppgaver samtidig. MU-MIMO, en forkortelse for det noe hinsides begrepet multiple user multiple input multiple output, er det neste steget på trådløs-stigen.

Fremtidens trådløse nett

Med veldig få unntak er de 802.11ac/n ruterne som er tilgjengelige i dag såkalte SU-MIMO, altså single user mutiple input multiple output. I praksis betyr dette følgende: ruteren har ett trådløst signal som deles opp i flere nettverk. Om du tenker på signalet som en tråd, kuttes denne opp i mikroskopiske deler og sendes individuelt til alle de klientene som snakker med nettverket. Når du har mottatt en liten del, sender den en bit til de andre klientene på nettverket før den sender den neste delen til deg. Alt dette skjer i en slik hastighet at man ikke merker det, med mindre det er tunge oppgaver som utføres samtidig.

Det kritiske her er at det fremdeles kun er ett signal som distribueres. MU-MIMO lover å fikse dette problemet ved å sende opptil fire separate signaler ut fra ruteren. Dette betyr i praksis at man ikke får raskere nett, men heller en mer effektiv utnyttelse av det. Det skal også løse problemet med at poden spiller online-spill samtidig som man strømmer 4K video i både stua og på kontoret.

Les testene her:

 

Zyxel Armor Z1

Linksys Max Stream EA8500

Asus RT AC3200