NY TEKNIKK: Nordmenn frykter ikke at roboter, digitalisering og annen ny teknologi truser jobbene deres. Illustrasjon: iStock
NY TEKNIKK: Nordmenn frykter ikke at roboter, digitalisering og annen ny teknologi truser jobbene deres. Illustrasjon: iStock

Åtte av ti nordmenn frykter ikke roboter

Ifølge Centric viser ny undersøkelse at digitalisering og robotisering ikke oppleves truende for norske arbeidstakere.

Publisert Sist oppdatert

Det er selskapet Centric som har gjennomført en spørreundersøkelse om digitalisering og robotisering. 1.027 nordmenn ble spurt om de trodde at de ville miste jobben på grunn av økt teknologibruk på arbeidsplassene.

Nesten åtte av ti trodde ikke at dette kunne true stillingen deres, mens en av ti trodde at de ville miste jobben på grunn av roboter eller annen digitalisering.

De yngste mest bekymret

Undersøkelsen viser at det er variasjoner på svarene, etter hvilken alder den spurte har. I aldersgruppen 18 til 29 år var det størst andel av de som trodde at de ville bli utkonkurrert av maskiner, her svarte 19,4 prosent av de spurte at dette er mulig.

Til sammenligning svarte bare 6,9 prosent av de spurte i aldersgruppen 45 til 64 år det samme.

Det er også store forskjeller på om de spurte er ansatt i offentlig eller privat sektor. I privat sektor svarte 17 prosent av de spurte at de mener at roboter, digitalisering og andre nye teknologier kan true arbeidsplassene deres. I offentlig sektor svarte bare 5,9 prosent av de spurte det samme.

— Frykten for robotisering er mindre enn vi trodde, sier Klas Bonde, administrerende direktør i it-selskapet, Centric It Professionals i en pressemelding.

— Vi trodde flere er bekymret for å miste jobbene sine på grunn av aktualiteten og fokuset på hva kunstig intelligens og digitalisering kan gjøre for bedrifter i dag. Jeg tror imidlertid at mange ser digitalisering og AI som et verktøy for å utvikle tjenester som allerede håndteres av maskiner, slik som bank og andre elektroniske tjenester, la han til.

Undersøkelsen ble gjennomført i mars i år.