VEKST: Med fersk kapital ser Henrik Bache, administrerende direktør i Esmart Systems, frem til å videreutvikle gruppens kraftledningsteknologi. (Foto: Esmart Systems)

Investerer nær 400 millioner i akselerering av kraftledningsteknologi

Esmart Systems henter nærmere 400 millioner kroner for å akselerere den globale utviklingen av teknologiske løsninger for inspeksjon av kraftnettet.

Publisert Sist oppdatert

Halden-baserte Esmart Systems var blant de første i verden til å utvikle teknologiske løsninger for inspeksjon, utvikling og vedlikehold av kraftnettet basert på kunstig intelligens. Nå fortsetter de veksten.

Kapitalen som er hentet inn skal brukes til å akselerere selskapets kommersielle utvikling og internasjonale vekst. Det er i en nylig gjennomført serie B-emisjon at dagens eiere har investert den store summen. Dette er Equinor Ventures, Kongsberg Gruppen, Nysnø Climate Investments, Energy Impact Partners og Future Energy Ventures, sammen med det amerikanske investeringsfondet Arosa Capital.

– Våre eieres beslutning om å fortsette å støtte oss er en stor tillitserklæring – både til selskapets videre vekstreise, og vårt samfunnsoppdrag som er å akselerere energiovergangen til en mer bærekraftig fremtid ved å utvikle intelligente løsninger for kraftnettet, sier Henrik Bache, som i fjor høst overtok som administrerende direktør i Esmart Systems.

Global suksess

– Esmart Systems har de riktige løsningene, teamet og investorbasen for å lykkes globalt, og vi tror selskapet vil spille en viktig rolle i energiomstillingen i verden. Vi ser frem til å bidra aktivt til selskapets vekstreise, sier Till Bechtolsheimer, administrerende direktør i Arosa Capital.

Ifølge Princeton Environmental Research og Rystad Energy er det forventet at det globale kraftnettverket skal tredobles i størrelse, og at over 18 tusen milliarder dollar skal investeres innen 2050 for å nå netto nullutslipp, noe som er forventet å skape enorme vekstmuligheter for eSmart Systems.

–Den geopolitiske situasjonen vi står overfor har økt oppmerksomheten knyttet til energisikkerhet og understreket behovet for et stabilt kraftnett. Hyppigere forekomster av ekstremvær, som følge av klimakrisen, gir mer sårbar infrastruktur og eSmart Systems er godt posisjonert for å bistå operatørene med å møte disse utfordringene, sier Bache.