GRATIS SKYTRENING: – Vi gjør hva vi kan for å hjelpe på mangelen på kompetanse i Norden med gratis trening på skyen, sa Nordensjefen Marianne Lingren i Amazon Web Services. (Foto: Anders Løvøy)

AWS: – Pandemien har vært katalysator for digital transformasjon

Nordensjefen i AWS, Marielle Lindgren mener krevende pandemi-år har vært en tid for læring i Norden.

Publisert Sist oppdatert

Stockholm: Amazon Web Services (AWS) har på kort tid tatt et solid grep om markedet for skybasert infrastruktur (Iaas), noe over 6.000 fremmøtte på en nordisk ‘summit’ taler sitt tydelige språk om. Selskapet har vært en av innovatørene og pådriverne bak det faktum at en server har gått fra å være en maskinvare man kjøper og installerer programvare på, til at en server er en programmerbar ressurs på nett.

– Vi har en dyp tradisjon for innovasjon i Norden. I Norden har pandemien har vært en katalysator for sky-adopsjon og digital transformasjon, sa den nye nordensjefen i Amazon Web Services, Marielle Lindgren under åpningen tidligere i dag.

Selskapet har i dag 84 availability zones i 26 regioner over hele verden. Både Lindgren og Deepak Singh, visepresident for compute i AWS, som også deltok på åpningen, forsikret i sine taler at utbygging av kjernenett skal fortsette.

STRØM AV NYTT: Dybden i produktporteføljen er noe av grunnen til populariteten i skyen, og Vice President Deepak Singh sa Amazon Web Services lanserte iver 3.000 nye features og tjenester i 2021. (Foto: Anders Løvøy)

– Amazon har investert tungt i infrastruktur, blant annet med nye lokal zones i Oslo, Helsinki og København. Vi skal fortsette med å gjøre nordiske virksomheter mer konkurranse, sa Lindgren.

Mangler folk

Lindgren pekte på at det fremdeles er et enormt potensial for AWS og den øvrige leverandørindustrien i skyen. Hun viste til en undersøkelse fra Deloitte som skal vise at bare 5-15 prosent av global it har flyttet til skyen.

– Reisen til skyen har bare så vidt begynt. Den største utfordringen er mangel på folk med riktig kompetanse, sa hun.

Dette er bakgrunnen for det gratis opplæringsprogrammene AWS kjører, med den optimistiske målsetningen om å lære opp, eller etterutdanne, 29 millioner mennesker på verdensbasis. Dette er initiativer selskapet satser tungt på i Norden også.

Grønn sky

Fordi datasentraler trekker ekstremt mye strøm fra kraft-nettene, er selskapet ekstremt tydelige på sin satsing på grønn energi. De hevder at delte ressurser i skyen er flere ganger grønnere enn it på datarommet.

– Vi ønsker å basere alle våre datasentre på fornybar energi, og Amazon er den største bedrifts-innkjøperen av fornybar energi på verdensbasis. I Sverige har vi også investert i vindkraftverket Nysäter, sa hun under åpningen.

På verdensbasis har AWS investert i ni kraftverk for fornybar energi. Nysäter er under bygging i Värmland, mellom Karlstad og Årjeng, og når det er i full drift, skal det ha 21 turbiner med en total kapaistet på 474 megawatt.