DRAS TIL TOPP MED SKY: Skysjef Scott Guthrie lykkes med skysatsing og sender Microsoft til børsrekord til tross for flatt salg og resultatnedgang. Foto: Microsoft Pressefoto.

Skyen drar Microsoft til rekord

Tungt pc-marked merkes knapt hos Redmond-giganten. Femti prosent margin i skyen hjelper.

Resultatet for tredje kvartal viste flat omsetning og en svak nedgang i resultatet for Microsoft. Dette slo forventningene til analytikerne. Microsoft-aksjen steg forbi 60 dollar og nådde alle tiders toppnotering. Den forrige rekorden ble satt i forrige årtusen, i 1999.

Sterk skymargin

Det finnes mye å glede seg over for investorer og analytikere i kvartalstallene. At veksten i Azure-skytjenesten vokste 116 prosent ble svakt overskygget av at Microsoft for første gang røpet driftsmarginen i Azure. Pene 49 prosent driftsmargin er et varsel både om en effektiv drift og muskler for å møte konkurranse fra alle kanter.

Noe som om lag skulle stemme med markedsrealitetene. Revidert skystrategi fra Oracle og VMware kombinert med utviklingen hos Amazon vil gjøre konkurransen i skyen sterkere framover.

Traveren Office 365 har også lykkes med å komme seg til skyen. Veksten i abonnement for de allehånde verktøyene i familien steg med 51 prosent målt mot samme kvartal i fjor. Microsoft har 85 millioner aktive månedlige brukere av Office 365.

I mars meldte Microsoft at de regner med 1,2 milliarder brukere av Microsoft Office i verden. Det finnes med andre ord en stor oppside for selskapet å ta unna.

Surface opp over 37 prosent

Tallene for Surface-salg bekrefter trenden som Gartner og IDC har meldt for PC-salget. Høyende pc-er og nettbretthybrider vokser fortsatt. For Microsoft innebærer det at Surface-divisjonen steg 37 prosent til 7,6 milliarder kroner (926 millioner USD). Dette tallet inkluderer telefon-salget, som fortsetter å droppe like bratt som i foregående kvartal – 72 prosent.

Underlagstallene viser at serversalget tøfler avgårde der Azure sprinter. Azure og Server rapporteres som et forretningsområde, og de steg åtte prosent målt mot samme kvartal i fjor til 52,4 milliarder kroner (6,4 milliarder USD).

Produktivitet og forretningssystemer ses under et, og alle Office-produkter og Dynamics-familien av forretningsstøttesystemer er med her. Salget økte seks prosent til 54,9 milliarder kroner (6,7 milliarder USD).

Flat omsetning

Omsetningen i tredje kvartal endte i 2016 som i 2015 på 168,27 milliarder kroner (20,5 milliarder USD). Resultatet var 38,5 milliarder kroner (4,7 milliarder USD), ned fire prosent. 

Dette er en av de få sporene av generelt trøblete pc-salg i finansrapporten, og det rammer om lag like sterkt som turbulens merkes i en Airbus A380.