NETTSKY OG SURFACE: Vekst i nettsky og Surface bidrar til plussresultatene hos Microsoft. Foto: Microsoft

Til himmels uten mobiler

Microsoft vokser sterkt i skyen, uten hjelp fra egne mobiler. Surface og Office lyser opp.

Publisert Sist oppdatert

Bedre resultater enn analytikerne forventet. Det er den gode nyheten fra kvartalstallene til Microsoft. Nettskytjenester er i ferd med å bli den store inntektskilden for giganten.

Dyrt å satse i skyen

Veksten i omsetning i «Intelligent sky» -forretningsområdet, der Azure og server-programvare er de store produktene vokste 7 prosent til 56,91 milliarder kroner (6,7 milliarder USD). Plattformtjenesten Azure aleine vokste 102 prosent.

Driftsresultatet fra den samme forretningsdivisjonen falt 17 prosent til 18,6 milliarder kroner (2,19 milliarder USD). Det er med andre ord store kapitalinvesteringer som gjøres for å få denne virksomheten til å levere. Microsoft selv peker på store investeringer i forsking og utvikling, samt kostnader til salgs- og markedsføringsaktiviteter som årsak til fallet i resultatet.

Omsetningen totalt for Microsoft i fjerde kvartal i deres avvikende regnskapsår ble 192 milliarder kroner (22,6 milliarder USD), opp to prosent fra i fjor. Det var en halv milliard USD mer enn det analytikerne hadde ventet seg, skriver Reuters.

Resultatet i fjerde kvartal endte på 26,34 milliarder kroner (3,1 milliarder USD). Dette var 6,3 milliarder USD bedre enn i fjor. Da avskrev Microsoft 63,7 milliarder kroner (7,5 milliarder USD) som tapt i mobilsatsingen, det meste fra oppkjøpet av Nokia sin mobilaktivitet.

Surface lyspunkt

Det fortsetter å gå trått i «More Personal Computing»-forretningsområdet, der restene av mobilvirksomheten er plassert. Sammen med PC-versjonen av Windows og Surface-familien av PC-er leverte MPC omsetning på 75,6 milliarder kroner (8,9 milliarder USD), ned 2,55 milliarder kroner (300 millioner USD).

Disse fire prosentene ned var en retur til nedtur etter at forrige kvartal ga en omsetningsvekst på én prosent, melder Computerworld sin internasjonale nyhetstjeneste.

Surface er lyspunktet. Familien av lette bærbare PC-er og hybrider vokste ni prosent inn mot sommeren.

Kraftig mobilfall

Det som svir er salgsnedgangen for mobilvirksomheten, som alene er 870 millioner USD, ned 71 prosent på et år. I mai annonserte selskapet at flere skulle sparkes i mobilvirksomheten og flere tap skulle skrives av mens hele virksomheten restruktureres.

Salget av PC-er flatet ut nedgangen i forrige kvartal, og lisensinntektene fra Windows på forbruker-PC-er vokste med 27 prosent.

Det ligger i kortene at det muligens kommer en referanse-modell av en Windows 10-mobil som blir plassert i Surface-familien. Foreløpig holdes det liv i Lumia-familien av mobiler.

Også skiftet fra Office som lisenssalgmodell til nettskyleie er i ferd med å gå bedre. Her noterer selskapet en vekst på 19 prosent i siste kvartal.

New York-børsen sendte Microsoft-aksjen opp fire prosent etter kvartalspresentasjonen.