TEST: Dell Latitude E7240: Proff lettvekter

Latitude E7240 er en pc der prioriteringene er annerledes.

Publisert Sist oppdatert

Latitiude E7240 blir av nyhetene på markedet som er å regne som en tradisjonell pc rettet mot bedriftsmarkedet. Dette er en pc i et segment man for noen år tilbake måtte betale ekstra for å få – i dag har dette blitt en størrelse som flere og flere bedrifter tilbyr som standardalternativet i stedet for 14- og 15-tommere.

Med og uten berøring

E7240 veier cirka 1,35 kilo og har 12,5-tommers skjerm. Det er to skjermalternativer - matt skjerm uten berøringsstøtte eller berøringsskjerm med Gorilla Glass NBT. Oppløsningen på begge skjermene 1366x768 punkter. Det er noe vi i dag vil anse som en lav oppløsning, men samtidig dekker det nok manges behov – vi kunne imidlertid ønske at Dell hadde en modell tilgjengelig med høyere skjermoppløsning også.

Skjermen på vår testmodell, som altså var matt og uten berøring, har litt under middels god lysstyrke (ca. 240 cd/m2 i våre målinger).

Siden skjermen er matt får man riktignok ikke de samme refleksproblemene som på en blank skjerm, men med motlys eller lys direkte mot skjermen kunne vi ønsket at lysstyrken kunne vært stilt litt høyere. For vanlig bruk i kontorer og hjem vil det normalt ikke være noe problem.

Fargegjengivelse og innsynsvinkler blir som for mange typiske pc-er rettet mot bedriftsmarkedet – det er ikke elementer som står høyt på prioriteringslistene, men vi mistenker at modellen med berøringsskjerm her vil være noe bedre.

LES OGSÅ:

TEST: Samsung ATIV Book 9 Plus - Blant de beste

 

Robust

Man får ellers et godt inntrykk av konstruksjonskvaliteten og det rent praktiske designet. Dell oppgir at pc-en skal være i samsvar med MIL-STD-810G-spesifikasjonene, som blant annet er i henhold til krav for temperaturområder, støv, luftfuktighet, vibrasjoner osv. som pc-en skal kunne benyttes under. At en del maskiner i dette segmentet rettet mot bedrifter ikke er like elegante som en del av dem som også er rettet mot konsumentsegmentet ligger i designvalg i forhold til holdbarhet – det skal være pc-er som bedre skal tåle brukere som ikke nødvendigvis tar like godt vare på bedriftens pc som sin private pc.

 

Konstruksjonen er også slik at man enkelt kan bytte ut batteriet, oppgradere minnet og bytte ut SSD-en. I ultrabærbar-segmentet har vi ellers sett en utvikling der dette sjeldnere blir mulig – mange modeller har også minne integrert på hovedkortet slik at ingen oppgradering er mulig. Dette vil være et element som i noen tilfeller kan bety at en bedrift raskere kan få pc-en på beina igjen ved problemer, uten å måtte vente på service eller sende inn til service.

Tastatur og styreflate er helt kurant. Støy og temperaturer har vi ikke noe å utsette på.

 

LES OGSÅ:

TEST: Sony Vaio Duo 13: Nesten ubrukelig?

 

Det tekniske

Dell har som for mange av sine modeller flere muligheter for tilpasninger av konfigurasjonen. Flere forskjellige prosessorer fra Intels siste generasjon Core i5 og i7 er å finne på variantene av Latitude E7240. Noe man kan merke seg er at noen av prosessoralternativene også betyr en viss forskjell i grafikkytelsen, ettersom for eksempel Core i5-4200 har Intel HD Graphics 4400, mens i5-4350 har den noe raskere HD Graphics 5000-grafikkprosessoren. Maskinene kan ellers utstyres med opptil 8 gigabyte minne og opptil 512 gigabyte SSD.

Av tilkoblinger finner man to USB 3.0-porter, samt både HDMI og mini-Displayport for skjerm. Det er støtte for «ekte» dokkingstasjon som kan gi flere tilkoblinger. For mobilt bredbånd kan pc-en leveres med 3G. Dell forventer først å ha 4G på plass i sine modeller for det norske markedet i august 2014.

 

TPM-sikkerhetsbrikke, Intel vPro, fingeravtrykksleser og flere tilrettelegginger gjennom Dells programvare er tilstede av sikkerhets- og administrasjonssløsninger – samt integrasjonsmuligheter mot tjenester Dell tilbyr som opsjoner. 3 års på-stedet-service er inkludert, samt mulighet til mer omfattende avtaler. At 3 år på-stedet-service og utvidet brukerstøtte er inkludert blir også noe som må bemerkes ekstra når pc-ens egenskaper sees opp i mot prisen.

Batterimessig er ikke pc-en blant de aller beste, men med rundt fem og en halv timer websurfing/musikkstreaming (Internet Explorer/Spotify via wlan) og åtte time med vanlige kontorapplikasjoner målt med Futuremark Powermark er resultatet absolutt et godt resultat.

LES OGSÅ:

TEST: Microsoft Surface Pro 2 - Smartere nettbrett fra Microsoft

 

Konklusjon

Fra en brukers ståsted kan Latitude E7240 være av pc-ene som kan føles litt kjipe opp i mot en del annet som er i samme størrelse og prissegment. Men det er et spørsmål om prioriteringer – man får et veldig godt inntrykk av konstruksjonen – en pc som man i hvert fall føler har en konstruksjon som skal tåle bruk.

Alt i alt er det ikke veldig spennende, men totalt sett en godt gjennomført pc.

LES OGSÅ:

TEST: Dell XPS 12 - Mer utholden hybrid