TEST: Multicom Xishan W110E - Kraftig pc i lite format

Vi har tatt en titt på Multicoms spreke 11,6-tommer.

Publisert Sist oppdatert

Multicom Xishan W110E er en slags avart av de nye ultraportable pc-ene. Skjermen er en 11,6-tommer med 1366x768 pikslers oppløsning, og pc-en er dermed relativt liten.

Til tross for at det er en liten pc har man klart å putte inn relativt kraftige komponenter. Her har du valget mellom Ivy Bridge-baserte Core i5- eller Core i7-prosessorer og harddisk eller SSD. Grafikkprosessoren er den samme uansett hvilke andre komponenter du velger, en Geforce GT650M – en relativt kraftig grafikkprosessor som gjør at Xishan W110E trygt kan brukes som en liten spillbærbar.

Liten og tykk

Den kraftige innmaten gjør sitt til at dette er en relativt tykkfallen maskin. Mens andre ultraportable kan være rundt en centimeter tykke er W110E nesten fire centimeter tykk. Pc-en er også en del tyngre enn de letteste 11,6-tommerne, rundt 1,8 kilo. Tykkelsen og vekten til tross er Xishan W110E relativt grei å ha med seg på farten.

Kan du leve med den ekstra tykkelsen og vekten får du en liten bærbar pc som er langt kraftigere enn de fleste konkurrentene, samtidig som prisen ikke er noe å bli direkte skremt av. Den koster fra cirka 7 700 kroner – med Intel Core i5-prosessor, fire gigabyte minne og harddisk på 250 gigabyte.

Vår testmodell var noe kraftigere utstyrt, med en firekjernet Intel Core i7-3612QM-prosessor, åtte gigabyte minne og 120 gigabyte Intel 330 SSD. I tillegg var nevnte Geforce GT650M på plass.

Fordelen med en SSD er at maskinen er raskt i gang når du slår den på, og at programmer og spill laster mye raskere enn med en harddisk. Ulempen, og spesielt i vårt tilfelle, er at 120 gigabyte med lagringsplass rett og slett ble i minste laget. For å kjøre alle testene måtte vi flere ganger avinstallere et spill for å få plass til neste spill på testlisten.

Les også: Topp ytelse med ny SSD-kontroller

Vi anbefaler å gå for Intel SSD-en med 180 gigabyte lagringsplass, noe som koster noen hundrelapper ekstra. Det er fortsatt ikke all verdens, men det hjelper. Aller helst skulle vi kanskje sett en hybridsløning, hvor du får en miks av SSD og harddisk.

 

Designmessig er ikke pc-en veldig spennende. Den er relativt anonym, i grå plast. Tastaturet er godt, om enn litt trangt – det er prisen en gjerne må betale for å ha en liten pc. Styreflaten er, til tross svakt teksturert overflate, god i bruk. Presisjonen er god, og fingeren glir lett over styreflaten.

Sterke ytelsestester

Med en kraftig prosessor, rask SSD, bra med minne og den relativt kraftige Gefore-grafikkprosessoren kom det ikke som noe sjokk at Multicom Xishan W110E gjorde det sterkt i våre ytelsestester, spesielt sett opp mot størrelsen på maskinen.

Våre tester viste at gjør en god jobb til både vanlig og tung bruk, med gode resultater i PCMark-testprogrammene. I visse tester lå den kun rundt 20 prosent bak selskapets spillbeist Kunshan P150E.

Dette er imidlertid ment som en bitteliten spillbærbar, og til det duger den overraskende godt. Det hører sjeldenhetene til at vi er i stand til å spille de nyeste og heftigste spillene på en ultraportabel pc.

Med skjermens standardoppløsning oppnådde vi i Crysis 2 en snittbilderate på like over 30 bilder per sekund med detaljene skrudd godt opp. Det er nok til at spillet er spillbart.

I Dirt 3 klarte vi å presse ut meget gode 72 bilder i snitt per sekund med detaljene på høyt nivå, inkludert 4x kantutjevning. Imponerende på en bitteliten bærbar pc.

Ikke all verdens med batteri

I og med at Xishan W110E er utstyrt med Intel Core i-prosessor har den en enkel grafikkløsning integrert i prosessoren. Det er en relativt smal sak å endre oppsettet slik at maskinen benytter den noe mer strømsnille, integrerte løsninger.

Når vi tester pc-er benytter vi oss av flere batteritester. For pc-er i dette segmentet er nok vår egenutviklede batteritest den mest interessante. Her kombinerer vi vanlig surfing og Youtube-videoer med avspilling av en lang låtliste fra Spotify. Med Intel-grafikken aktivert holdt Xishan W110E ut i like over 3,5 timer. Det er en anelse svakere enn de fleste maskinene med samme skjermstørrelse, men W110Es ytelse ellers tatt i betraktning er det ikke så verst.

Les også: Velg riktig pc til studiet

Konklusjon

Multicom Xishan er relativt spesiell, men leverer mye ytelse - pris og størrelse tatt i betraktning. Våre tester viser at den jevnt over duger meget bra til spill – gitt at du ikke kobler til en ekstern skjerm og øker oppløsningen nevneverdig.

Det er nok ikke er all verdens marked for en ultraportabel spill-pc, men for de som er ute etter noe sprekt og lite er det ikke mange alternativene å velge i.