TEST: Multicom JFT00: Liten, rask og rimelig

Du må ikke nødvendigvis blakke deg for å få råd til en kompakt maskin med 12-tommers skjerm.

Publisert Sist oppdatert

Denne pc-en fra norske Multicom skiller seg litt fra konkurrerende pc-er ved den er er billig og veier relativt mye. Selv om skjermen kun er på 12,1 tommer stanser vekten først på 1,98 kilo med standardbatteriet. Det positive er at prisen starter allerede under 7 000 kroner.

Maskinen er i utgangspunktet produsert av Compal, som er en av verdens største pc-produsenter. Multicom bygger videre opp maskinen ut i fra en rekke konfigurasjonsvalg du kan gjøre ved kjøp, blant annet når det gjelder størrelse og rotasjonshastighet på harddisk, prosessor, minnemengde med mer.

Du kan også velge om du vil ha maskinen med eller uten operativsystem. Dermed er det mye å spare om du for eksempel sitter med en Windows-lisens fra en tidligere maskin.

Det tekniske

Konfigurasjon som vi her har testet kostet nesten 9 000 kroner og ble da levert med en kraftig Core 2 Duo T7500-prosessor på 2,2 GHz. Denne prosessoren er ikke lengre tilgjengelig for pc-en, da Multicom også har gitt mulighet for de nye Core 2 Duo T8000- og T9000-prosessorene. T7500-prosessoren vi testet med vil trolig ligge på ytelsesnivå med Core 2 Duo T8300. En fordel med de nye prosessorene er at strømforbruket er lavere, hvilket kan bety bedre driftstid enn hva vi har hatt i denne testen på modellene som selges nå.

Vår testkonfigurasjon var utstyrt med 2 gigabyte minne, men med prisene som er i dag kan man vurdere om man skal satse på 4 gigabyte først som sist. Riktignok vil man med 32-bit operativsystem ikke få utnyttet mer enn trolig 3,25 til 3,5 gigabyte i praksis.

Brikkesettet er Intels GM965 og pc-en benytter brikkesettets integrerte GMA X3100-grafikkprosessor for grafikkhåndteringen. For applikasjonsbruk og generell videoavspilling gjør dette en helt kurant jobb.

Harddisken på 200 gigabyte harddisk har en rotasjonshastighet på 7200 omdreininger i minuttet, noe som gjør den litt raskere enn harddiskene man finner i de fleste bærbare på markedet som har 5 400 o/min rotasjonshastighet. Man kan imidlertid velge en harddisk med større kapasitet i stedet for den ekstra ytelsen høyere rotasjonshastighet gir.

Skjermen på 12,1 tommer har en blank overflate og oppløsning på 1 280 x 800 piksler, som er den normale oppløsningen i denne klassen. Bildekvaliteten er helt ok. Som de fleste andre maskiner i dette segmentet har den også en grafikkontroller integrert i brikkesettet.

Multicom JFT00 er verken spesielt liten, tynn eller lett sammenlignet med andre 12-tommere, men den tilbyr gode spesifikasjoner og bra ytelse til en svært gundtig pris.

Praktisk brukNår det gjelder kvalitetsfølelse synes vi maskinen virker god. Selv om den er noe tung i forhold til konkurrerende småmaskiner er den både kompakt og stabil å ha på fanget enten man sitter i sofaen eller i et trangt flysete. Dybde, bredde og tykkelse gjør at maskinen størrelsesmessig ikke blir så forskjellig fra mange maskiner med 13,3-tommers skjerm. For eksempel er bredden på pc-en cirka 30 cm. Dells M1330 veier også cirka 2 kilo, har 13,3-tommers skjerm og måler under 32 cm i bredden.

Det eneste vi har å utsette på konstruksjonen er at den har vifteutblåsningen på høyre side, noe som fort blir irriterende om man bruker en ekstern mus. Spesielt siden viften på denne maskinen så og si går kontinuerlig. Dette fører også til noe støy.

Vi synes tastaturet er veldig bra. Tastene er store og gode å skrive på. Også pekeplaten og tilhørende museknapper gir god respons. Over tastaturet tilbyr JFT00 trykkfølsomme hurtigtaster for å aktivere lyd, trådløst nettverk og Bluetooth. Det som kanskje er litt forvirrende er at de lyser konstant. Når wlan ble deaktivert burde knappen for dette slutte å lyse.

Varmeutviklingen for maskinen er ikke spesielt å utsette å. Når det gjelder støynivå vil det normalt sett ikke være noe å utsette på, men som svært mange pc-er ellers blir det merkbart når maskinen står under tung belastning.

Når det gjelder utseende kan det nevnes av maskinen også kan leveres i sort.

Kontakter og tilkoblingsmuligheter

Av tilkoblingsmuligheter byr ikke maskinen på mange overraskelser, men det er likevel flust å velge i: tre usb-kontakter, gigabit ethernet, analog skjermkontakt, minnekortleser og plass for Ekspresscard/54. Den har også Bluetooth og støtter 802.11n for trådløse nettverk. Bluetooth er opsjon når man kjøper pc-en.

Pc-en er også utstyrt med dvd-brenner og fingeravtrykksleser. I toppen av skjermen finner vi også et webkamera og integrert mikrofon. Dette kameraet har en relativt anstendig oppløsning på 2 megapiksler, uten at det nødvendigvis betyr så mye i praksis ut i fra hvordan de fleste vil benytte en slik løsning.

 

Multicom JFT00 har vifteutblåsningen på høyre side. Dette kan være en ulempe om du bruker ekstern mus.

På venstre side finner vi plass for Ekspresscard, minnekortleser, to usb-kontakter og optisk enhet

 

Ytelse og batterilevetid

Vi har testet pc-en både med 4- og 6-cellers batteri. En oppgradering fra 4 til 6 celler koster bare noen få kroner. Man kan også kjøpe ekstra batteri relativt rimelig. 500 kroner for 6-cellers-batteriet er slettes ikke ille med tanke på hva en del andre produsenter tar for batterier i løssalg med tilsvarende kapasitet.

Batteriet med 6-celler øker vekten med 100 gram og stikker halvannen centimeter ut på baksiden, men gav en relativt god driftstid på tre timer og 10 minutter målt med Mobilemark 2007. Med batteriet på fire celler fikk vi et resultat på knappe to timer.

Applikasjonsytelsen er meget god takket være den kraftige Core 2 Duo T7500-prosessoren. Som sagt tidligere er ikke denne prosessoren lengre tilgjengelig, men nyere og bedre Core 2 Duo-modeller benyttes nå. Dette vil i praksis trolig bety bedre ytelse og bedre batterilevetid enn hva vi opplevde sett i forhold til samme pris.

Målt med Mobilemark 2007 gir Multicom JFT00 meget bra applikasjonsytelse sammenlignet med en rekke andre små maskiner. Batterilevetiden er imidlertid svak. I våre batteritester har vi her benyttet batteriet med 6 celler.

JFT00 leverer også bra ytelse i enkeltelementene som måles av PCMark. Bortsett fra Asus U6Gs og Fujitsu Siemens Lifebook S6410 er imidlertid flere av konkurrentene her utstyrt med prosessorer i Intels Core 2 Duo U-serie som har ekstra lavt strømforbruk og dermed også lavere ytelse.

Programvare og garanti

Som nevnt inledningsvis kan maskinen bygges opp etter eget ønske. Dette betyr også at du kan velge å få den levert uten operativsystem. Praktisk om du har en Windows-lisens fra en tidligere maskin eller ønsker å legge inn Linux. Vår pris på 8 000 kroner er inkludert Business-utgaven av Windows Vista. Utover dette følger det ikke med annen programvare.

Garantitiden er 2 år og brukerstøttetiden «livstid». For reperasjoner må maskinen sendes inn.

Vi synes tastaturet er veldig bra. Tastene er store og gode å skrive på. Også pekeplaten og tilhørende museknapper gir god respons.

Konklusjon

Selv om JFT00 vektmessig befinner seg i motsatt ende av skalaen enn " ultraportable" flest gjør den også dette prismessig. Konfigurasjonen vi har testet koster cirka 8 000 kroner og det er rett og slett lite i denne sammenhengen.

Men med en vekt på nesten to kilo veier den faktisk dobbelt så mye som Toshiba R500. Batteritiden med det minste batteriet er heller ikke så imponerende, og vekten med høykapasitetsbatteriet blir over to kilo.

I praksis blir det også mange 13,3-tommers-modeller på markedet som kan være like aktuelle ettersom de veier det samme og bare blir så vidt større i målene. Eksempler som vi har testet tidligere er blant annet Dells populære XPS M1330 og Fujitsu Siemens Amilo Si 2636. Prisen for disse systemene blir imidlertid høyere.

Alt i alt gir imidlertid denne pc-en svært mye for pengene om du vil ha en kompakt pc med god ytelse og integrert optisk stasjon.

LES OGSÅ: Multicom IFL-91: Rimelig og utholden

Multicom JFT00

 

Pris fra: kr 6 980 inkl. mva. Pris testet: Ca. kr 8 000 inkl. mva. Internett: www.multicom.no

Pluss:

Rimelig. Fleksibel konfigurasjon ved kjøp. Solid.

Minus:

Litt stor til å være 12,1-tommer. Noe viftestøy.

Testet konfigurasjon: - Prosessor: Intel Core 2 Duo T7500- Klokkefrekvens: 2 x 2,2 GHz - Minne (testet/max): 2/4 GB 667 DDR2. - Brikkesett: GM965 - Grafikk: Intel GMA X3100 - Grafikkminne: - - Harddisk: 200 GB, 7200 RPM. - Optisk: 8x Dvd-brenner - Batteri: 42 watt-timer (6-celler)Skjerm: - Skjermstørrelse: 12,1" - Oppløsning: 1280x800 - Skjermoverflate: Blank

Sikkerhet: - TPM: Nei - Fingerskanner: Ja

Kommunikasjon: - Wlan: 802.11a/b/g/n - Bluetooth: Ja - Ethernet: 10/100/1000 Mbps - Modem: Ja - UMTS/HSDPA: Nei/Nei - IR: Nei - Webkamera: Ja, 2,0 mp.

Tilkoblinger: - USB: 3 stk USB 2.0 - Firewire: Nei - eSATA: Nei - Mikronfon: Ja - Hodetelefon: Ja - Digital lyd:Nei - VGA: Ja - DVI: Nei - HDMI: Nei - S-video: Nei - Serieport: Nei - Parallellport: NeiKortplasser: - Expresscard/54 - MinnekortleserMål : - Størrelse: Ca. 30 x 22 x 4,2 cm - Vekt: 2,08 kilo (med 6-cellers batteri) - Vekt, strømforsyning og kabel: 0,39 kilo.