TEST: Multicom Kunshan P177S - Rått og brutalt

Det koster å være kar, men så får man jammen mye moro igjen for pengene også.

Publisert Sist oppdatert

Med dagens pc-er trenger man egentlig ikke å legge all verdens i det når man er på jakt etter noe nytt å surfe eller jobbe på. De fleste pc-er er i dag mer enn spreke nok til å takle alle dagligdagse - og selv litt tyngre - oppgaver uten videre problemer. Tenk om det hadde vært like billig å være gamer.

For om pc-er flest duger til det meste, må det en del ekstra til om du vil henge med og spille de nyeste og heftigste spillene. Og det vil vi jo gjerne.

Da må man enten ha en relativt kraftig og dyr stasjonær pc, eller man kan ta skrittet helt ut og velge noe som yter vel så godt, og som (relativt) lett kan fraktes med til LAN-samlinger eller kompiser for en spillkveld i ny og ne.

TEST:

Sennheiser G4ME Zero - Lukket lydnytelse

 

Heldigvis finnes det de som fortsatt satser på å levere virkelig rå spillytelse i bærbar form. En leverandørene vi har best erfaringer med i så måte er norske Multicom. Vi har tidligere testet en rekke heftige spillbærbare derfra og nesten alltid vært svært så fornøyd med det vi har fått servert.

Det er ikke uten grunn at undertegnede selv valgte en kraftig spillbærbar fra Multicom da det skulle handles inn noe litt mer fraktvennlig enn en gigantisk stasjonær. Her får man nemlig fra god til ekstrem ytelse, og ofte til noe lavere pris enn fra de store, internasjonale produsentene.

Stort, tungt og sprekt

Denne gangen har vi hatt et av selskapets relativt store og brutale beist inne til test, Multicom Kunshan P177S. Pc-en er utstyrt med en skjerm på 17,3 tommer og har en vekt på litt i overkant av fire kilo. Det er altså ikke en den minste tassen av en pc det er snakk om. Størrelsen gjør imidlertid sitt til at Multicom har klart å putte en masse godsaker inn i pc-en.

LES OGSÅ:

Spill-pc for stua?

 

Vår testmodell var utstyrt med en Intel Core i7 4700MQ-prosessor på 2,4 gigahertz. Av ulike grunner, blant annet en lang pappaperm for undertegnede, har vi hatt pc-en stående på testbenken en god stund. I skrivende stund er derfor i7 4700MQ erstattet av i7 4800MQ på 2,7 gigahertz som minstevalg når det gjelder prosessor. Kjekt er at også at ting har skjedd på prisfronten i den samme perioden, så maskinen er faktisk en anelse billigere (men fortsatt relativt dyr) enn da vi fikk vår testmodell - kraftigere prosessor til tross.

 

Med en god prosessor i bunn er det duket for kraftig ytelse til alskens bruk, men uten en kraftig grafikkprosessor i tillegg kommer man ikke langt. Multicom hadde utstyrt vår pc med en Geforce GTX 780M-grafikkprosessor, som er av de absolutt kraftigste man kan få i en bærbar pc om dagen.

Maskinen kan i en billigere konfigurasjon også leveres med AMD Radeon HD 8970M-grafikkprosessor. Kombinasjonen av kraftig prosessor med fire kjerner og en svært så kraftig grafikkprosessor gjør at det meste ligger til rette for spillytelse av det gode slaget.

Vi hadde også 16 gigabyte minne til rådighet. Her kan du om ønskelig velge åtte gigabyte og spare i underkant av 800 kroner, eller du kan fleske til med hele 32 gigabyte minne for nesten 1 200 kroner ekstra. Vår erfaring er at man kommer langt med 16 gigabyte minne.

TEST:

Creative Sound Blaster ZxR - Creative slår tilbake mot integrert lyd

 

SSD og harddisk(er)

Ellers var pc-en utstyrt med en Intel SSD 525 på 240 gigabyte til operativsystem, programmer og spill. Til lagring av data hadde vi en tradisjonell harddisk på 750 gigabyte til rådighet. Om ønskelig er det videre mulig å få pc-en levert med ytterligere en harddisk eller SSD. Du kan altså få rikelig med lagringsplass om det trengs - gitt at du er villig til å legge noen kroner ekstra i det, så klart.

Designmessig følger Kunshan P177S i samme sporet som tidligere toppmodeller fra Multicom. Det går i matt, sort, gummiert overflate, røffe linjer og ett og annet blått lys - inkludert en lysende logo i styreflaten.

Tastaturet er i fullstørrelse og kurant i bruk. Det skiller seg ikke stort fra bærbartastaturer flest, og fungerer som forventet. Maskinen er relativt tykk og noe høy i forkant, men ved å hvile håndflatene nedenfor tastaturet merket vi ikke noe ubehag over tid. Styreflaten er stor og romslig, men det er en del friksjon og fingeren glir ikke like lett over den som vi kunne ønsket. Det fungerer, men oppleves litt tregt. Har du planer om å spille bør du nok uansett koble til en god spillmus. Å spille for eksempel skytespill med styreflaten fungerer tross alt relativt dårlig.

 

Skjerm som bør justeres

Skjermen er stor og lyssterk, og har FullHD-oppløsning (1920x1080). Vår skjerm hadde blank overflate, men det er også mulig å få levert pc-en med matt skjerm - noe i hvert fall vi tradisjonelt foretrekker. Rett fra fabrikk var fargene skarpe og rett og slett litt slitsomme. Det kan nok variere litt fra maskin til maskin, men med standardinnstillingene ble det rett og slett litt utmattende å stirre på skjermen. Du kan bote litt på problemet ved å justere ned lysstyrken, men aller helst bør du laste inn en annen og litt mer avdempet fargeprofil.

Vi er så heldige at vi har kalibreringsverktøy liggende, og etter en runde med kalibrering ble skjermen fin å ha med å gjøre. Dessverre er ikke dette en type verktøy de fleste har liggende, og om vår skjerm var et eksempel på normalen kan det være lurt å bruke litt tid på å stille den inn skikkelig. Med det gjort fungerte skjermen som sagt godt.