TEST: Rimelig og allsidig?

Multicom KHLB0 tilbyr god applikasjonsytelse og god LED-belyst 16:9-skjerm, men i hvilken grad er den en godt kjøp?

Publisert Sist oppdatert

Multicom har tidligere levert flere pc-er i Compal-serien som vi har regnet som meget gode kjøp. En del av de gamle modellene er nå borte og erstattet med den nye KHLB-serien, som foreløpig har to modeller. Vi har testet den rimeligste av disse, KHLB0. Startprisen er på cirka 6 500 kroner, men for de fleste vil prisen bli cirka 8 000 kroner for en aktuell konfigurasjon.

Maskinen har sitt utgangspunkt hos pc-produsenten Compal. Dette er et selskap som produserer pc-er for en rekke større aktører, samt halvfabrikatmodeller som mindre systemintegratorer selv utstyrer med blant annet prosessor, lagringsmedier og minne. Som vanlig for Multicoms egne pc-er har man en rekke opsjoner for hvor raskt prosessor man vil ha, hvor mye minne, hvor stor og hvor rask harddisk og mer til.

Centrino 2

Pc-en er basert på Intels Centrino 2-plattform. Dette inkluderer Intel Core 2 Duo 8000- eller 9000-serie av prosessorer, Intels systembrikkesett (GM45) og Intels wlan-kort. Vår testmodell var en preproduksjonsutgave som hadde en litt annen konfigurasjon enn det som er tilgjengelig nå. Blant annet var vår pc utstyrt med Core 2 Duo P8400-prosessor (2,26GHz/2MB L2), mens laveste prosessor som nå leveres er P8600 (2,4GHz/3MB). P8600-prosessoren er svært mye bruk av pc-produsentene nå ettersom den gir en svært god kombinasjon av ytelse, pris og strømforbruk. Med mindre ikke pc-en skal benyttes til svært tunge arbeidsoppgaver vil noe raskere prosessor for de færreste være hensiktsmessig.

Pc-ens grafikkprosessor er Intels brikkesettintegrerte GMA X4500. Her finner man også den største forskjellen opp mot modellen KHLB2 som leveres med ATI Radeon HD 4650-grafikkprosessor. Skal pc-en ikke benyttes til spill eller på andre områder oppgaver som krever god 3D-ytelse vil GMA X4500-løsningen gjøre en god nok jobb, samt være med på å gi pc-en lengre batteridriftstid.

Man kan velge mellom 2 og 4 gigabyte minne og for harddisker kan har man en rekke alterantiver fra 80 til 500 gigabyte, med 5 400 eller 7 200 o/min rotasjonshastighet. I vårt testeksemplar ble det benyttet en 320 gigabyte 7 200 o/min Seagate-harddisk.

Skjerm og konstruksjon

Pc-en har en 15,6-tommers skjerm med 1366 x 768-oppløsning. Aspektratioen vil da være 16:9, mens det vanlige på pc-er for bredformatskjermer har vært 16:10. 16:10 har gitt en liten sort linje øverst og nederst på skjermen ved avspilling av film, som ofte er i 16:9-format. Noe stort praktisk element blir dette imidlertid ikke. Det er ikke opsjoner for andre oppløsninger.

Skjermen har blank overflate, noe så godt som alle pc-er i konsumentsegmentet har i dag. Det har sine fordeler for skjermbildet, som framstår med god kontrast og god lysstyrke. Skjermen har relativt god fargegjengivelse. Ulempen blir at man under enkelte lysforhold får en del refleksjoner på grunn av den blanke overflaten, men skjermen er samtidig ikke av dem som gir mest refleksjoner. Totalt vil vi si at skjermen er å regne som meget god for segmentet. En del kunne nok ønsket opsjon for høyere skjermoppløsning på en 15,6-tommers skjerm, men det er samtidig noe som også hadde kjørt opp prisen. Med det sagt, en del foretrekker også at oppløsningen ikke blir for høy.

 

Konstruksjonen for maskinen er på det jevne ok, med noen unntak. Vi reagerte litt på tastaturet, men i følge Multicom var vår testmodell utstyrt med et tastatur som ikke var helt tilpasset modellen, men dette skal være endret på maskinene som nå selges. Styreflaten er også kurant, samt har en knapp slik at den raskt kan deaktiveres for dem som har en tendens til å komme borti styreflaten uten å ville det, slik at for eksempel markøren flytter seg i et tekstdokument og man skriver et annet sted enn det man ønsker.

Plasseringen av tilkoblinger er ikke helt optimal etter vår mening. Blant annet er skjermkontakt, ethernet-kontakt og flere av usb-portene nært fronten av pc-en – vi synes det er en fordel at disse ligger lengre bak slik at ledninger ikke blir like mye i veien.

Temperaturene under pc-en og støynivået ved vanlig kontorapplikasjonsbruk var akseptable. Ved tyngre belastning blir det litt støy, men strengt tatt ikke mer enn man må regne med fra pc-er flest i dette segmentet.

Vekten på maskinen er 2,6 kilo, hvilket ikke er ille for en 15,6-tommers pc. Kan man ellers være litt oppmerksom på at siden pc-en har 16:9-skjerm blir den litt bredere enn de fleste 15,4-tommers-pc-ene. For undertegnede ble pc-en akkurat for stod til å gå ned i ryggsekken hvor ellers 15,4-tommers-pc-er normalt ikke gir problemer.