LEIE: Ved å gi en pc tre eiere i sitt livsløp kan man spare miljøet, mener innleggsforfatteren. (Foto: Dell Technologies)
LEIE: Ved å gi en pc tre eiere i sitt livsløp kan man spare miljøet, mener innleggsforfatteren. (Foto: Dell Technologies)

Derfor bør byggenæringen leie og ikke eie

Miljøet kan vinne på at flere eier samme pc.

Publisert Sist oppdatert

Ved å gi hver pc tre eiere i løpet av levetiden gjør du miljøet en tjeneste. Samtidig vil leie av pc-utstyr bedre likviditeten og gjøre det mulig å frigi it-ressurser.

Leie av utstyr og anleggsmaskiner har blitt mer og mer vanlig i byggenæringen. Ikke bare fordi det gir enkel og rask tilgang til utstyret du trenger når du trenger det – men også fordi bedriften slipper store investeringer og heller kan betale for det man til enhver tid har behov for over driftsbudsjettet. Samtidig har det å leie en stor miljømessig gevinst ettersom man unngår å kjøpe utstyr som blir lite brukt, og utstyr som ellers ville blitt kassert kan kanskje få nytt liv hos andre som ikke har like avanserte behov som deg.

Bærekraftig forbruk

Skriv til oss!

Innleggene sendes til:
redaksjonen@cw.no

Maksimal lengde 3500 tegn med mellomrom.

Jeg er klar over at it-bransjen, som mitt selskap er en del av, bidrar til et forbruk som ikke er bærekraftig og at vi må ta vår del av ansvaret for å få ned CO2-utslippene. Derfor synes jeg det er bra at på samme måte som leie av verktøy og maskiner har blitt vanlig i byggebransjen, har det også blitt en trend at mange leier it-utstyr, enten det er skrivere, møteromsskjermer eller pc-er.

Ifølge en analyse gjort av Forrester på vegne av Dell Technologies og Intel, reduseres månedlige pc-livssyklus-kostnader i store bedrifter med 20 prosent ved å leie pc-er som en tjeneste, fremfor å kjøpe dem. Forrester estimerer også en besparelse på mer enn 5 timer it-support per enhet.

95 prosent av pc-ene kan brukes på nytt

Fra et miljøperspektiv er leie av pc-er helt klart å foretrekke fremfor å kjøpe dem til odel og eie. De fleste brukere benytter en pc i rundt tre år, men etter det er det vanligvis mulig å sette pc-ene i stand – kanskje oppgradere dem – for så å la andre ta dem i bruk. Dermed kan de som trenger det nyeste og kraftigste pc-utstyret få det, og senere la utstyret komme andre brukere til gode når de selv oppgraderer til «siste skrik». Hos oss i Dell Technologies ser vi at 95 prosent av pc-ene vi får inn fra de som leier pc-er går til nye eiere, mens resten blir resirkulert og gjenvunnet.

Ifølge Miljødirektoratet slippes det årlig ut 340.000 tonn CO2 fra norske byggeplasser. Bransjen gjør mange tiltak for å få ned utslippene, som å bruke kjøretøy og maskiner som går på biodrivstoff eller strøm. Jeg tenker at når man først skal tenke klima og bærekraft i byggebransjen, så hvorfor ikke også se på de enkle tiltakene?

4 av 5 forventer leie

Leie av pc-er gjør at man kan fokusere mer på produktivitet og bedriftens kjerneoppgaver enn på å administrere pc-er. Analyseselskapet IDC gjorde i 2021 en undersøkelse blant 450 it-beslutningstakere, der nesten 4 av 5 svarte at de forventet at de kom til å leie pc-er fremfor å eie dem. Og hele 95 prosent av de som hadde gått over til leiemodellen, svarte at de var fornøyde.

Det monner kanskje ikke like mye som å bytte ut dieseldrevne anleggsmaskiner med elektriske, men ved å leie pc-er i stedet for å eie dem er man uansett med på å redusere både bedriftens og it-bransjens miljøavtrykk – og samtidig sparer du antagelig også noen kroner på veien.