Slik blir du klar for Copilot Debatt: Med Microsoft AI-assistent Copilot vil kunstig intelligens bli tilgjengelig for den store brukergruppen som benytter seg av Microsoft 365. De potensielle produktivitetsgevinstene er enorme. Men pass opp: Uten kontroll på bruk og virksomhetens data er fallgruvene mange.
Den hybride hverdagen gjør det mye vanskeligere å beskytte seg mot deepfakes DEBATT: Deepfake-teknologien har gitt cyberkriminelle nye muligheter for sofistikert svindel og bedrag. Og den hybride arbeidshverdagen gjør oss enda mer sårbare for angrep, skriver Morten Hoel i Trend Micro.
Kjekt å ha 2.0 LEDER: Øystein Sunde synger om hvordan vi fyller opp garasjer og loft med ting vi sparer på. Fordi vi sikkert får bruk for det en vakker dag. Mye tyder på at dette er en mani vi har tatt med oss inn i den digitale verden.
Digitalisering handlar om kva samfunn vi skal skape Det neste året skal regjeringa lage ein ny digitaliseringsstrategi for Noreg. Den må svare på korleis du og eg skal få ein enklare kvardag – og sikre at digitaliseringa reduserer kostnadar og skapar verdiar for samfunnet.
5 tydelige tegn på at din bedrifts it-sikkerhet trenger en høstsjekk Debatt: Utdaterte sikkerhetstiltak gjør organisasjoner sårbare for cyber-angrep. Med kunstig intelligens og maskinlæring har hackerne blitt utrustet med de nyeste våpnene i kampen om tilgang til bedriftens følsomme data. Er din bedrift forberedt på angrep?
En digitaliseringsstrategi mellom barken og verden En digitaliseringsstrategi må favne sammenhengen mellom de globale klimaendringene og behovet for nye kommunale tjenester for pipefeiing i Halden.
Du må ha kontroll på din ”Ring of Fire” Debatt: En super-router til dine hjemmearbeidende ansatte er en absolutt nødvendighet mot it-kriminelle.
Kunsten å styre ett år på etterskudd LEDER: Det er høst i norsk it-bransje. Konsulenthusene har ‘benk’ igjen, og nyutdannede får telefoner om at de ikke trenger å møte opp til jobber de ble forespeilet.
Dette har vi lært etter 10 år med bærekraftige smarttelefoner Debatt: I år feirer Fairphone 10år, og dermed også et helt tiår med bærekraftig elektronikk. Det har vært opp- og nedturer, frustrasjoner og suksesser. Veien til bærekraft har aldri vært enkel og er på mange måter fortsatt uutforsket.
NIS1 innføres i norsk rett, men hva med NIS2? Endelig – vil noen si – skal Norge få en tverrsektoriell lov om digital sikkerhet. Loven skal bidra til å styrke den digitale sikkerheten i virksomheter som har særlig betydning for samfunnet.
Kommunesektoren tar krafttak i digitaliseringen – uten statens støtte Det nye kommunale IKT-selskapet for digitale fellestjenester, DIF, har et tidsvindu på to år for å lykkes. Her er mine råd for å klare det.
Nå trenger vi snart hjelp fra en super-agent LEDER: Hvem andre skal stoppe den gale vitenskapsmannen som kan skru av verden med en bryter på skrivebordet?
Vi må sikre det digitale Norge sammen - ikke hver for oss! DEBATT: I sommer har vi igjen opplevd at norske offentlige digitale tjenester har opplevd både innbrudd og er under konstante cyberangrep fra miljøer som ikke vil oss vel. I debatten om "en statlig sky” er det viktigere enn noen gang at det offentlige og private samarbeide løftes frem.
Norge risikerer å gå glipp av den største innovasjonen siden elektrisiteten DEBATT: Kunstig intelligens er ikke bare en teknologisk trend; det er en revolusjon på linje med elektrisiteten. Men hva gjør Norge? Vi sitter tilsynelatende på gjerdet og ser på mens verden forandrer seg.
En e-helsestrategi uten styring og retning Regjeringens e-helsepolitikk er full av selvmotsigelser. Mangelen på politisk ledelse blir stadig tydeligere.
Om bærekraft og it – og alle de andre Desto mer personlig noe er, desto vanskeligere er det å kaste det. Kanskje det er grunnen til at vi kvier oss for å levere gamle mobiler og pc-er til resirkulering?
Den kommersielle it-sikkerhetsbransjen må med Skal vi lykkes med «dugnaden» myndighetene appellerer til for å sikre Norge, må den bidragsyteren som kjenner Norges digitale motstandsdyktighet sterkest på pulsen få sin fortjente plass i utformingen. I disse dager med Arendalsuka, Sikkerhetsfestivalen, studieoppstart og sikkerhetsmåneden oktober, mener jeg det er riktig å heve røsten for denne bransjen – den kommersielle delen av it-sikkerhetsbransjen.
Statsminister Støres visjon om digitalisering: Hvordan kan den realiseres? DEBATT: Fortsetter vi å digitalisere på den måten vi gjør i dag, risikerer vi å utvikle dårligere digitale tjenester til stadig høyere kostnader.
Trusselen er at vi ikke ser mulighetene I det vi skriver Arendalsuka har allmennheten fått et drøyt halvår til å fordøye konsekvensene, både de faktiske og de innbilte, av ChatGPT.
Sikkerhet i tillitssamfunnet LEDER: I politikk er man avhengig av integritet og tillit, i moderne verdikjeder er det dokumentasjon og tillit som gjelder.
Vil du skremme eller gi verdifulle råd? I Norge har vi ca 650.000 virksomheter, men tar du bort alle papir- og enkeltmannsforetak sitter vi igjen med 250.000.
På tide med to mobiltelefoner? IT-JUSS: Et tema som har fått mye oppmerksomhet er bruken av applikasjoner som potensielt innhenter store mengder informasjon og personopplysninger. I Norge har dette resultert i at Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har anbefalt at ansatte ikke bør installere TikTok og Telegram på ansattes tjenesteenheter - altså i praksis blant annet ansattes mobiltelefoner.
Hvor stor pris betaler vi for vår digitale fremtid? Det er på tide at vi tar et skritt tilbake, ser forbi hypen og entusiasmen fra teknologiaktørene, og begynner å tenke på hva slags fremtid vi virkelig ønsker for oss selv og de kommende generasjonene.
Hvordan få en sømløs overgang til skyen? Debatt: De fleste organisasjoner står overfor utfordringer med å migrere systemer og applikasjoner til skyen. Effektiv systemintegrasjon er nøkkelen. Men hvordan?
Vi kan omdanne ransomware-bølgen til en forretningsmulighet DEBATT: It-kriminaliteten eksploderer i disse tider og rammer alle, både de største konsernene og de minste i SMB-kategorien. Det stiller store krav til it-sikkerheten, noe som utgjør en fantastisk mulighet for konsulenthusene.
Fra globalt til polarisert nett LEDER: Drømmen om ett felles globalt marked for tjenester levert over nett, ser i beste fall dyster ut. Alt tyder på at vi må tilbake til markeds-slagordet fra 80- og 90-tallet: tenk globalt, handle lokalt.
AIOps – sommerferiens it-helt Sommeren er endelig her, og for mange betyr det etterlengtet ferie og solfylte dager. Men hvem holder vakt over virksomhetens kritiske it-systemer mens vi lader batteriene?
Ikke sitt på AI-gjerdet DEBATT: Generativ kunstig intelligens er i ferd med å endre verden som vi kjenner den. Det er rett og slett umulig å overse, og risikoen for å bli hengende bak er for stor til å bli sittende på gjerdet. Chatbots og annen generativ AI, som ChatGPT, er bare begynnelsen, mener Sven Sunde i AWS.
Fremtidens arbeidsmarked: Kampen om kompetanse DEBATT: Arbeidsmarkedet har gjennomgått betydelige endringer de siste årene. Nå står vi på terskelen til nok en endringsbølge for det globale arbeidsmarkedet, men henger norske selskaper med på bølgen?
«Go to Cloud» eller hold deg på bakken? Slik tar du informerte avgjørelser om it/OT-infrastruktur DEBATT: «Alle» vil i skyen, med skytjenestenes evne til å tilby skalering, fleksibilitet og kostnadsbesparelser. Men er skyen alltid svaret?
Hvilke av dine ansatte er klare for AI-æraen? Neppe de du tror DEBATT: Midt i en tid hvor kunstige intelligens-løsninger slippes fri i strie strømmer, stilles det store krav til både ansatte og virksomheter. For der det for noen kolleger kan være en frihet, så vil det være en belastning for andre.
Du trenger ikke være ekspert på alle områder DEBATT: En av de vanskeligste vurderingene et selskap må gjøre fra et it-sikkerhetsperspektiv, er å bestemme hva man ikke skal prioritere. Eller rett og slett nedprioritere, i alle fall på kort sikt. Det skriver Robert Austreim.
Systemene hører ikke de svakeste, de som ikke roper høyest LEDER: Feilen som førte til at saker gikk tapt, har eksistert siden 2020. Hadde feilen rammet advokater eller leger i stedet for utsatte barn, hadde den antagelig vært avdekket umiddelbart.
Det er krise! Vi må organisere digitaliseringen annerledes! Før regjeringen utvikler en ny digitaliseringsstrategi må den få vite hvorfor den gamle ikke virker.
Plattformbaserte forretningsmodeller som gir flere fornøyde bank-kunder DEBATT: Anne Sofie Risåsen i Cognizant ramser her opp ti viktige trender for banker som ønsker å ta markedsandeler.
NIS2-direktivet – hva innebærer det for deg? DEBATT: Etter den omfattende (og pågående) implementeringen av personvernforordningen (GDPR), er nå en annen (revidert) rettslig ramme på vei fra EU/EØS. For å holde tritt med digitaliseringen, strammes reguleringene ytterligere for å beskytte mot cybertrusler og angrep på kritisk infrastruktur og organisasjoner.
Savnet og fraværet av en digitaliseringsminister DEBATT: Regjeringen skal lage en ny digitaliseringsstrategi. De burde heller lage en ny digitaliseringspolitikk.
Endelig svinges det en pisk LEDER: Sektorer som digitaliserer hver for seg i stedet for å tenke felles løsninger, vil få Riksrevisjonen på nakken fremover. Kanskje frykten for skammekroken kan oppveie for mangelen på sentral kraft i det offentlige digitaliseringsarbeidet.
Hvordan være beredt? Effektiv beredskap i et uforutsigbart trusselbilde DEBATT: For å takle data- og cyberangrep må man øve. Men hvordan skaper vi gode, reelle øvelser i et uforutsigbart trusselbilde i rask endring? Noen enkle grep gjør jobben effektiv.
Forsikrede bedrifter rammes oftere av cyberangrep – her er forklaringen DEBATT: Erstatning fra forsikring bør være siste utvei som beskyttelse mot ransomware. Dessverre ser vi at altfor mange tar for lett på it-sikkerhetstrusler hvis de har en forsikring å lene seg på.
Svikter vi elevene digitalt? Det hjelper ikke at elvene blir flinke på det digitale hvis systemene ikke fungerer, eller om endringen det fører med seg ikke tas på alvor.
Hvorfor tenke mangfold når det gjelder sikkerhetsarbeidet? DEBATT: Har ledere i dag nok kunnskap om hvilken verdi og hvilke fordeler det kan skape med å ta sikkerhetsarbeidet ut av siloen og heller inkludere alle ansatte i arbeidet?
Turbulente tider krever investering i teknologi Mens 65 prosent av europeiske bedriftsledere er enige om at de står overfor den vanskeligste markedssituasjonen noensinne, er en enda større andel på 77 prosent opptatt av å sikre organisasjonens kapasitet for vekst i økonomiske nedgangstider. Likevel henger europeiske selskaper etter både for økning av inntekter og teknologiinvesteringer.
Hvorfor blir Direktoratet for e-helse lagt ned? Direktoratet har utspilt sin rolle. Det er delvis selvforskyldt. Samtidig er regjeringens forslag til omorganisering den stikk motsatte av hva som skjer i EU.
Hva betyr de nye innleiereglene i arbeidsmiljøloven for it-bransjen? Lørdag 1. april trådde de nye innleiereglene i arbeidsmiljøloven i kraft. De klargjør grensen mellom innleie og kjøp av tjenester (såkalt «entreprise»), og forbyr innleie av arbeid av midlertidig karakter fra bemanningsbyråer. Disse reglene treffer også konsulenter i it-bransjen.