Husk å skru av mobilen i sommer – særlig når du kjører bil LEDER: La det å være offline bli eksklusivt.
For få folk gir skadelig runddans på arbeidsmarkedet LEDER: Manglende kapasitet setter it-bransjen under et altfor høyt press.
5G vil kun bli en hygienefaktor Endringer tar lengre tid enn vi tror, men kortere tid enn vi ser. Det gjelder også for 5G, som ikke vil revolusjonere «alt og alle».
DEBATT: Derfor bør telekom satse på kunstig intelligens og maskinlæring Flere i telekombransjen sliter med å inndrive forfalte betalinger på en effektiv måte. Inndrivingskostnadene øker eller holder seg stabile. Noe som er lite heldig for marginene. Utfordringer som kan løses med analyser, maskinlæring og kunstig intelligens.
DEBATT: Syv sommerhete sikkerhetstips Vi vet jo alle at «skurkene ikke tar ferie», selv om vi gjør det. Så hvilke sikkerhetsgrep bør du ta før sommervarmen gjør deg doven?
Løgn, forbannet løgn, statistikk og klimaregnskap LEDER: Årtusenets tull med tall trenger både standarder og et kritisk blikk.
DEBATT: Integrer systemene dine og dra full nytte av multicloud Dårlig integrering kan det fort resultere i forsinkede prosjekter, dårlige skaleringsmuligheter og datasiloer med feil eller ubrukte data.
Kjøperen sitter på nøkkelen, og nå starter kommunene å bruke den LEDER: Byggenæringen slepes mer eller mindre motvillig inn i digitalisering.
I skyen kommer sannhetens øyeblikk en gang i måneden LEDER: Fakturaen fra skyleverandøren er stedet der teknologi virkelig møter forretning.
DEBATT: Autonome produktteam i en verden med gjensidige avhengigheter Smidig utvikling i autonome team er en populær måte å organisere utvikling på. Men det hjelper ikke å ha en produkteier fra kjernevirksomheten hvis utviklingen ikke er forankret hos de som er ansvarlige for tjenestene som skal benytte produktet.
Umiddelbar tilfredsstillelse trumfer langsiktig velferd LEDER: Et forsøk på å forstå paradokset med hvem vi gladelig deler data med.
Rike menn kan ikke kjøpe internett Elon Musks tilnærmelser mot Twitter gir et urovekkende bilde av det frie internettets fremtid.
Norge må samarbeide om et nytt nettvett Som forelder står jeg overfor en ujevn kamp mot hvordan KI og internett-teknologier er brukt og regulert både i Norge og verden.
LEDER: Farvel til datarommet – eller? Alt skal til skyen, men kraften i noe som gjør en jobb og bare virker, er sterkt undervurdert.
DEBATT: Vi trenger en ny tilnærming til cyber-sikkerhet Cyber-angrep utgjør en stor og økende trussel for private og offentlige virksomheter verden over, og ligger an til å medføre kostnader i billionklassen over de kommende år.
KOMMENTAR: Ikke glem smådataene Vi har i mange år lest om «big data». Altså datasett som er for store eller komplekse til å kunne håndteres av tradisjonell databehandlingsprogramvare. Men hva med såkalt «small data». Kanskje ikke like spektakulært – men like viktig.
IT-JUSS: Når skyleverandørene trekker seg ut av Russland Flere av de største skyleverandørene har stanset sine tjenester i Russland.
Studentopptaket: Vi må ikke tape kampen om de beste hodene LEDER: Blir it mindre populært blant studentene? Det er i så fall synd for en bransje som både trenger flere studieplasser og aller helst de beste hodene.
DEBATT: Etisk kunstig intelligens må være et krav Stadig mer av beslutninger i hverdagen blir tatt ved hjelp av kunstig intelligens. Derfor må vi forsikre oss om at den kunstige intelligensen blir programmert i tråd med våre etiske og moralske prinsipper. Slik at den utvikles ansvarlig, trygg og bærekraftig.
DEBATT: 5G - En akselerator for bærekraft Over alt i verden satses det på 5G-nett. Det handler om enorme investeringer og fremtidig inntjening.
DEBATT: Uncle Sam Wants You Akkurat nå skulle vi hatt en Uncle Sam her i Norge også. For «krigen» mot hackere har aldri blitt så viktig som i dag.
Ta en skikkelig vårrengjøring av it-parken! DEBATT: Mange norske virksomheter har unødvendige sikkerhetshull – og det er spesielt én ting mange ikke tenker på.
Mellom-menneskelig KI Vi mister fokuset på det menneskelige ved å spørre om hva vi kan gjøre for kunstig intelligens, istedenfor hva kunstig intelligens kan gjøre for oss, skriver Elise Lystad i denne kommentaren.
Behovet for norsk it-kompetanse er større enn vi tror Flere må få bruke erfaring fra det gamle som springbrett til det nye.
KOMMENTAR: Pandemien har også endret måten kriminelle jobber på Med en stadig voksende andel ansatte som jobber hjemme må mange selskaper nå revurdere sine sikkerhetstiltak.
KOMMENTAR: I unnarennet: Seks tips til arbeidsvåren Vi har kommet over hoppkanten for 2022 og er i unnarennet for et spennende arbeidsår. Her er seks tips for å påvirke innstillingen din.
Mikroelefanten i rommet Vi er gode på å telle, men kvalitet er viktigere enn kvantitet når det gjelder likestilling og mangfold.
Gevinst fra skytjenester er ikke it-sjefens ansvar LEDER: Nøkkelen til suksess ligger i forankring hos selskapsledelsen.
DEBATT: Er det greit å sparke noen som ligger nede? Myndighetene må forandre lovverket så bøtene fra Datatilsynet brukes til å utbedre it-sikkerheten.
KOMMENTAR: Ledelsen må ta it-sikkerhet på alvor Det er it- og sikkerhetsansvarlige som har hovedansvaret for it-sikkerheten. Men det er styret og toppledelsen som har prioriteringsansvaret. Nettopp derfor er det avgjørende at ledelsen forstår hva som skjer dersom sikkerheten ikke tas på alvor.
KOMMENTAR: Putin kommer ikke til å hacke det private nettverket ditt Det snakkes mye om hackerangrep og cyberkrig i forbindelse med den forferdelige krigen i Ukraina. Trusselbildet har økt, men vanlige folk trenger på ingen måte å bekymre seg: Putin går ikke etter ditt nettverk.
KOMMENTAR: Bærekraft og ”right to repair” må bli standard Klima og bærekraft må ha plass i alle aspekter av hverdagen vår, og det gjelder også de teknologiske enhetene våre – en type produkter der både produksjon og bortskaffelse har et massivt klimaavtrykk. Den gode nyheten er at nye innovative og mer bærekraftige løsninger er på vei fra hele bransjen.
Vestlig it-bransje skyter med løskrutt LEDER: Teknologigigantenes exit fra Russland er mer symbolsk enn rammende.
DEBATT: Derfor uteblir innovasjonen i skyplattformen De fleste norske virksomheter har forstått at skyteknologi og plattform er fremtiden. Men det er de færreste som virkelig klarer å utnytte potensialet. Jeg tror mye av svaret på det ligger i hvordan man jobber med plattfromstrategi og utvikling.
DEBATT: Tre steg for å lukke kjønnsgapet i teknologiselskap I forskingsrapporten «The Gender Gap in Technology in Scandinavia» utarbeidet av Plan Internasjonal, kommer det frem at Skandinavia har et av verdens største kjønnsgap, innen teknologi. Som ingeniør har jeg reflektert en del rundt hvordan dette gapet kan lukkes, og har kommet frem til det jeg kaller en tre-stegs prosess.
DEBATT: Derfor må it-ledere levere kundekommunikasjon på øverste nivå Det holder ikke at budskapet er tipp-topp dersom kommunikasjonsteknologien i bunnen ikke holder når det gjelder kvalitet, kreativitet og samspillsmuligheter mellom nye og gamle kanaler for kundekommunikasjon.
En varslet katastrofe KOMMENTAR: Mangelen på halvledere er bare ett av symptomene på et mye større problem.
Ansatte må få velge grønnere teknologi Det utvikles en rekke datamaskiner, telefoner og andre teknologiske løsninger som tar hensyn til klima og miljø. Ledere unnlater derimot å gi de ansatte grønne valgmuligheter. Det er en feil for etterspørselen etter grønn it er stor blant de ansatte.
DEBATT: Offentlig sektor må ikke henge etter på digital suverenitet Over halvparten av virksomheter lagrer sensitiv data i kommersielle skysentre. De fleste mener dette er risikofylt og etterspør nå løsninger for datasuverenitet.
LEDER: Datasikkerhet fra middelalderen Bokføringslovens krav om at regnskapsmateriale skal oppbevares i Norge hører mildest talt fortiden til.
LEDER: Når leverandøren bruker kunden som brekkjern LEDER: NSM (Nasjonal Sikkerhetsmyndighet) skal vurdere opprettelsen av en offentlig sky. Det tok kort tid før vi fikk et konkret eksempel på hvorfor arbeidet er viktig.
Den største trusselen mot bedriften din? KOMMENTAR: Det er barna dine – min sønn blir angrepet 10-15 ganger om dagen i et forsøk på å ramme meg.
Personellsikkerhet – en glemt del av sikkerhetsarbeidet? KOMMENTAR: Virksomheter blir generelt stadig bedre til å iverksette fysiske og tekniske tiltak for å forhindre at utenforstående får tilgang til egne verdier. Når disse mulighetene stenges utenfra, er det naturlig at fremmede makter og kriminelle nettverk heller vil prøve innenfra.