BEGRENSER: Presidenten undertegnet onsdag et dekret som begrenser eller nærmest forbyr visse typer amerikanske investeringer i kinesiske teknologiselskaper som utvikler mikrobrikker og mikroelektronikk, kvantedata og kunstig intelligens. (Foto AP Photo/Patrick Semansky)

Biden begrenser amerikanske teknologiinvesteringer i Kina

USAs president Joe Biden innskrenker amerikanske selskapers mulighet til å investere i kinesisk utvikling av mikrobrikker og kunstig intelligens.

Presidenten undertegnet onsdag et dekret som begrenser eller nærmest forbyr visse typer amerikanske investeringer i kinesiske teknologiselskaper som utvikler mikrobrikker og mikroelektronikk, kvantedata og kunstig intelligens.

Det er hensyn til amerikansk nasjonal sikkerhet som ligger bak, ikke økonomiske interesser, sier kilder i Biden-administrasjonen.

Målet er angivelig å hindre at amerikanske investeringer bidrar til å styrke det kinesiske militæret.

– Antiglobalisering

Kinas ambassade i Washington var raskt ute med å kritisere Bidens beslutning.

– Begrensningene kan medføre alvorlig undergraving av kinesiske og amerikanske selskapers interesser og deres investorer. Kina kommer til å følge situasjonen tett og beskytte våre rettigheter og interesser på bestemt vis, sier en talsmann for ambassaden, Liu Pengyu.

Samtidig hevder Kinas utenriksdepartement at USA bedriver «antiglobalisering».

De nye amerikanske begrensningene er i stor grad rettet mot kinesiske selskaper som utvikler programvare som brukes til å utvikle databrikker.

Hindrer eksport

De siste årene har USA tatt flere grep for å redusere Kinas mulighet til å utvikle ny avansert teknologi.

Omfattende begrensninger på eksport av avanserte databrikker til Kina ble innført av Biden-administrasjonen i fjor.

Da Donald Trump var USAs president, gikk han til handelskrig mot Kina. Etterfølgeren Biden har opprettholdt de høye tollsatsene som Trump innførte.

Kina har på sin side innført forbud mot bruk av minnebrikker fra den amerikanske produsenten Micron i viktige infrastrukturprosjekter.

USAs nye begrensninger på investeringer i Kina ventes å tre i kraft neste år.

(©NTB)