KI FOR BIER: Ved hjelp av blant annet kunstig intelligens skal initiativet Beelab hjelpe biebestanden i Sverige. (Foto: Unsplash)

Tietoevry vil redde svenske bier

Initiativet Beelab har fått ny finansiering av svenske Jordbruksverket.

Publisert Sist oppdatert

— Beelab viser hvordan digitale løsninger kan bidra til å forbedre samfunnet for både mennesker og natur. Bier er noen av de viktigste skapningene på planeten for å opprettholde biologisk mangfold, sier Mikael Ekström, som er birøkter og senior digitaliseringsrådgiver i Tietoevry, i en pressemelding.

Tietoevrys Beelab samler data fra bikuber og bruker informasjonen til forskning og økt biomangfold. Med den nye finansieringen på 600 000 svenske kroner kan Beelab intasllere digitale bikuber hos alle de 25 distriktene i Sverige som har birøktere.

Såkalte digitale bikuber kobles sammen i et nasjonalt nettverk i Sverige. Ved hjelp av sensorer (IoT), mobilapp med skyløsning og KI, kan man overvåke biekolonier. Samling og analysering av data gjør at Beelab bedre kan forstå hvordan man unngår biedød og -sykdom, noe som kan hjelpe birøktere til å ta vare på koloniene sine.