BILLIG: OCZs nye Trion serie fokuserer på billigmarkedet.

Billig og brukbar

OCZ's nye billig-SSD overbeviser ikke helt, men kommer ut til en pris man ikke kan unngå å legge merke til.

Publisert Sist oppdatert

OCZ har tidligere produsert den ypperlige Arc 100-serien i den nedre skalaen av SSD-er når det kommer til pris, og nå er Trion 100 for å gjøre overgangen fra vanlig harddisk til SSD litt mer tålelig for lommeboken.

Delvis langsom

Det nye i denne modellen er at OCZ bruker en relativt langsom 19nm triple level cell for mesteparten av kapasiteten, og en cache med mye raskere SLC Nand-minne for ytelse. Dette betyr i all hovedsak at tilgangen til filer og programmer gjøres gjennom den raskere Nand-delen av disken, og OCZ er ike de første som gjør dette. Forskjellen her er derimot at størrelsen på cachen i Trion 100-serien er på lunkne tre gigabyte (i vår testmodell på 240 gigabyte). I motsetning har andre som benytter seg av denne teknologien ofte 32 eller 64 gigabyte tilgjengelig. Størrelsen på cachen i 480 og 960 modellen er henholdsvis syv og 15 gigabyte, som også er litt for lite.

Cachen blir et tydelig problem i våre tester, der vi så et markant ytelses-fall når den var fylt opp. I rene kopi-tester så vi et dramatisk fall i ytelse, og registrerte en toppfart helt ned i 135 MB/s. Dette var typisk med filer og filsamlinger rundt 20 gigabyte. Til mindre enkelt-filer er Trion 100 et ypperlig alternativ, og man merker stort sett mindre ytelse kun når man opererer med større filer. Vi vil for eksempel lett bruke denne til mindre operasjoner som normal bruk i Winddows, surfing og streaming. Vi kan derimot ikke anbefale denne som din hovedstasjon for sikkerhetskopiering.

Konklusjon

Prisen havner rett over den magiske grensa på tre kroner per gigabyte på vår 240-modell, og dette er også hovedpoenget til OCZ i markedsføringen av denne disken. Problemet er bare at det finnes en hel del alternativer i den delen av markedet, også raskere versjoner som for eksempel Kingston HyperX Fury.

Dette er OCZs første SSD siden selskapet ble overtatt av Toshiba, og vi mistenker at det er lite igjen av OCZ i dette produktet, annet enn branding og markedsføring. Arc 100 var en bedre lavkost-løsning da den kom ut, men vi kan fortsatt anbefale Trion 100 til førstegangs-brukere eller noen som er på utkikk etter litt ekstra lagring til en billig penge.