NCS: ColourPIN tar farge-tempen, trådløst.

Ta tempen trådløst på farger

Med NCS ColourPIN og en iPhone har du full kontroll på maling og farger også i den virkelige verden.

Publisert Sist oppdatert

Verden er ikke bare sort-hvit - og strengt tatt er den vel alt annet enn nettopp sort-hvit. Fotografer og grafisk bransje har et sterkt forhold til kulører, men i våre dager kanskje i stor grad på et digitalt nivå. 

Noen har imidlertid fremdeles begge ben plantet solid i den virkelige verden og forholder seg til farger på et analogt nivå. Det kan være interiørarkitekter, klesdesignere eller alle andre som lar seg inspirere av våre fysiske omgivelser.

Når det gjelder malte farger er det ikke noe som slår en vifte med ekte malingprøver, men hva hvis du ser noe du virkelig liker på en omvisning eller bare på et bilde? Da finnes det heldigvis digitale verktøy som kan omsette lysbølger til forståelig informasjon i form av koder.

NCS-systemet for farger er additivt ved at nyanser oppstår når pigmenter blandes. Systemet brukes gjerne til å bestemme farger i interiør-sammenheng. Men du trenger ikke bli begrenset av ferdig bestemte paletter, for du kan be om egne blandinger.

Fargetemperatur

NCS ColourPIN er et digitalt måleinstrument på størrelse med en limstift, og som benyttes ved å holde den over et område man ønsker å avlese fargen på. Instrumentet kommuniserer trådløst med en iPhone-app, som også lar deg ta bilder av situasjonen samt lese av fargene som en NCS-kode - for eksempel NCS S 0515-B80G. En slags gammel-mintgrønn.

Appen omsetter farger også til Lab, sRGB, HEX, CMYK og reflektans. Og du kan sammenstille ulike analyser i album for senere bruk og dokumentasjon.

Så skal du pusse opp det gamle familiehjemmet og har funnet spor av original maling under tapeten, kan du på denne måten få blandet opp historisk korrekte farger. 

Pris cirka 2500 kroner, appen er gratis. Du kan lære om fargene i NCS-systemet med en interaktiv farge-navigator her. Les mer om NCS ColourPIN her.