FLAGGSKIP: Digitaliseringen i offentlig sektor representeres oftest ved Altinn, tjenesteplattformen som inntil nylig har lagt under Brønnøysundregistrene. Det er all grunn til å anta at det er Altinn, her representert ved direktøren Breønnøysundregsistrene Lars Peder Brekk, og skatteetaten som de viktigste offentlige nettstedene som SSB-statistikken dekker. (Foto: Stig Øyvann)

Fidusprisen til Brønnøysund-registrene

Årets Fiduspris ble delt ut under åpningen av Nasjonal Sikkerhetsmåned. Vinneren av denne hederen for god informasjonssikkerhet og høy tillit ble i år Brønnøysundregistrene.

Publisert Sist oppdatert

Fidusprisen er en årlig pris som deles ut av Norsk senter for informasjonssikring, Norsis. Den går til en virksomhet som har utmerket seg med god informasjonssikkerhet, og som innehar høy tillit i samfunnet. Det er det navnet på prisen også henspeiler på, etter det latinske ordet for tillit eller tiltro.

Årets finalister var Sbanken, Brønnøysundregistrene og Universitetet i Oslo. Av disse var det altså Brønnøysundregistrene som stakk av med den gjeve prisen.

Folk og fagjury

Kandidatene til Fidusprisen kommer fram etter en spørreundersøkelse der forbrukere rangerer virksomheter og bransje ut fra tillit til hvordan de behandler personopplysninger. Vinneren blir kåret av en jury, bestående av representanter fra Datatilsynet, Næringslivets Sikkerhetsråd og Norsis, basert på en faglig vurdering.

– I vurderingen fagjuryen har gjort, så har de lagt vekt på folkets oppfatning av hvem de har størst tillit til. De har vurdert sentrale interne forhold, virksomhetens utfordringer og eksponering, samt evne og vilje til å engasjere de ansatte i sikkerhetsarbeidet, forklarte Peggy Sandbekken Heie, administrerende direktør i Norsis, da hun innledet prisutdelingen.

Stor tillit

Sandbekken Heie fortsatte med introduksjonen av årets vinner, og fortalte at vinneren har stor tillit i befolkningen, og er en vital aktør i det norske samfunnet.

– Tjenestene de yter og behandlingen de utfører på befolkningens personlige informasjon utføres med høyeste grad av sikkerhet. Vinneren har utviklet prosesser for implementering av sikkerhet i alle ledd i sin virksomhet. Organisasjonsmessig er sikkerhetsarbeidet svært godt forankret i virksomhetens ledelse. De hedres også for sin «tenk før du klikker»-kampanje, opplæring for alle ansatte. Det synes vi er veldig bra, la hun til.

– For å kunne yte Norges befolkning de tjenestene som ligger i vinneren mandat, så gjøres dette gjennom utstrakt bruk av nødvendige sikkerhetsmekanismer og personvern. Så vi gratulerer vinneren med vel utført sikkerhetsarbeid, sa Sandbekken Heie, før tiden var kommet for å åpne konvolutten med vinnerens navn.

Kontinuerlig prosess

For å motta Fidusprisen 2018 på vegne av Brønnøysundregistrene, stilte sikkerhetsrådgiver Olav Melteig.

– Bare det å bli nominert synes vi egentlig er en ganske stor ære. For prisen handler om det viktigste av det vi gjør, nettopp å gi våre brukere stabile tjenester og sørge for å ha en tillit til våre tjenester, sa Melteig i sin takketale.

– Vi har jobbet mye med informasjonssikkerhet. Vi har jobbet knallhardt de siste årene med styringssystem og holdningsskapende arbeid. Vi jobber kontinuerlig videre, sikkerhetsarbeid er jo en kontinuerlig forbedring. Vi møter hver dag nye sikkerhetsutfordringer, og jobber videre med å forbedre våre tjenester til en hver tid, sa han videre.

Dette sikkerhetsfokuset går helt til topps i Brønnøysundregistrene:

– Vi setter stor pris på anerkjennelsen vi gis ved å vinne denne prisen, blant mange gode kandidater. Vi er stolte av å jobbe i en etat som har stor tillit hos våre brukere. Vi er svært opptatt av å være en tillitsskapende myndighetsutøver og jobber kontinuerlig med å sikre våre brukere stabile tjenester med høy kvalitet, skriver Lars Peder Brekk, direktør i Brønnøysundregistrene i en e-post til Computerworld.

Tiende Fiduspris

Fidusprisen er et samarbeid mellom Norsis og Yougov. Prisen har vært utdelt hvert år siden 2009, og de tidligere vinnerne av Fidusprisen er:

2017 Coop Norge Handel AS

2016 Skandiabanken

2015 Skatteetaten

2014 Norsk Tipping

2013 Komplett.no

2012 Sparebank 1 alliansen

2011 Skandiabanken

2010 Skandiabanken

2009 Gjensidige