DSL ER IKKE DØD: Nå forlenger en ny standard nok en gang levetiden til de gamle telefonikablene. (Foto: iStockphoto)

Nytt liv til gamle kabler

Ny DSL-standard lover «fiber-aktig» ytelse over gamle telefoniledninger.

Publisert Sist oppdatert

Til tross for at det er fiberutbygging som stjeler alle overskrifter og oppmerksomhet, så betyr ikke det at de gamle kobberledningene nå har blitt en utdødd teknologi. Før helgen annonserte den Internasjonale Teleunionen (ITU) at de har standardisert en ny spesifikasjon for høyytelsesbredbånd over eksisterende telefonikabler – G.fast.

I praksis lover den nye standarden aksesshastigheter opptil 1 Gbit/s over kobberkabler, og at den dermed vil fungere som et komplement til bredbåndleverandørenes fiberdistribusjonssystemer.

Opptil 400 meter

G.fast skal ifølge pressemeldingen fra ITU kombinere «det beste fra fiber og DSL». Standarden skal ha en plass innenfor «Fibre-to-the-distribution-point-arkitekturen» (FTTdp) som er utviklet av ITU og Broadband Forum i samarbeid. G.fast vil gi «fiber-aktig» hastighet innenfor en rekkevidde på 400 meter fra distribusjonspunktet.

I tillegg skal den fysiske oppkoblingen være like enkel som for tidligere DSL-standarder, slik at kundene selv skal kunne klare å koble seg opp, noe som forenkler livet for operatørene.

Ifølge pressemeldingen har en rekke leverandører allerede utviklet brikker og produkter for den nye standarden, og mange bredbåndsoperatører er godt i gang med lab- og felttesting.

Les også: Enorme hastighetsgap på bredbånd

Broadband Forum har også begynt å utvikle et test- og sertifieringsregime for G.fast, og betatesting av sertifiseringsprogrammet skal gjennomføres «i midten av 2015». Dermed forventer organisasjonen at sertifiserte implementasjoner av G.fast vil være på markedet innen utgangen av 2015.

Rask utvikling

ITU er svært tilfreds med tiden dette utviklings- og standardiseringsprosjektet har tatt:

- Tiden fra G.fast-prosjektet ble vedtatt til at det foreligger en implementasjon, viser seg å være den raskeste for noen aksessteknologi i nyere tid, uttalte Dr Hamadoun I. Touré, generalsektretær i ITU, i pressemeldingen.

Tidslinjen for prosjektet viser at prosjektets varighet er imponerende for en datakommunikasjonsstandard. ITU ble forelagt saken av Broadband Forum i januar 2011, noe som resulterte i at prosjektet ble etablert innenfor ITU-T, organisasjonens standardiseringsseksjon. Deretter ble standardforslaget anbefalt den 4. april 2014, før standarden ble formelt godkjent den 5. desember 2014.

Det formelle navnet på standarden er: «ITU-T G.9701 Fast access to subscriber terminals (FAST) – Physical layer specification».