En unnselig kontakt vekker oppsikt

USB Type-C-kontakten med USB 3.1-støtte høster applaus på CES-messen.

Den store messen for forbrukerelektronikk i Las Vegas denne uka kan godt vise seg å være markeringen av at den neste generasjonen av usb-teknologien nå endelig begynner å bli tatt i bruk. 

USB 3.1-definisjonen med overføringshastighet på opptil 10 gigabit per sekund er ingen nyhet. Den ble varslet i januar 2013, og spesifikasjonen ble sluppet i slutten av juli i fjor. Men vi har ikke sett så mye til den i praktisk bruk ennå.

Det samme kan sies om USB Type-C-kontakten, som kan settes inn både opp og ned, akkurat som Lightning-kontakten som Apple bruker på sine mobiler og nettbrett. USB Type-C-definisjonen var ferdig i august i fjor.

Ladekapasitet

Blant forbedringene i den nyeste usb-generasjonen er vesentlig bedre ladekapasitet. I en kritisk situasjon vil du kunne lade opp din bærbare pc fra mobilen din.

Fram til all kommunikasjon blir trådløs, og det kan bli en god stund til, vil USB 3.1 med Type-C-kontakt trolig bli den sammenkoblingen mellom pc og tilbehør som de fleste av oss kommer til å bruke i årene som kommer. Dette vil skje etter hvert som dagens USB 2.0- og 3.0-enheter sakte, men sikkert havner i containerne for elektronikkavfall.

På CES-messen har mange hatt sitt første møte med USB Type-C-kontakten. Førsteinntrykkene som skildres, blant annet av kollega James Niccolai hos PC World USA, er at dette er en solid og veldig praktisk kontakt for tilbehør.

Vurderingen må ses i lys av at den første generasjonen av USB-kontakter fra midt på 1990-tallet var bygd å tåle bare rundt 1500 inn- og utplugginger i løpet av sin levetid. De var med andre ord bygd for en forholdsvis rolig og stasjonær tilværelse.

Faktisk ble dette drastisk forbedret med USB micro-pluggen, som per definisjon skal tåle minst 10.000 inn- og utplugginger i sine levetid, til tross for at den er mye mindre og tilsynelatende spinklere enn den klassiske usb-pluggen.

USB Type-C-kontakten er også bygd for minst 10.000 inn- og utplugginger.

Grundige demonstrasjoner

På CES-messen sørget bransjeorganisasjonen USB Implementers Forum for å gi grundige demonstrasjoner av den nyeste usb-teknologien.

For eksempel ble det demonstrert en overføring av data mellom to SSD-enheter med en jevn hastighet over tid på mer enn 800 megabyte i sekundet.

Denne overføringshastigheten kommer snart til å overstige én gigabyte per sekund, ifølge Jeff Ravencraft, som er sjef for USB Implementers Forum.

Dette avhenger imidlertid av at pc-produsentene sørger for å utstyre pc-ene sine med USB Type-C-kontakter og at pc-ene får støtte for USB 3.1-versjonen.

På CES-messen var den taiwanske it-produsenten MSI ute med en demonstrasjon der det ble vist frem et hovedkort for en kommende spill-pc med støtte for USB 3.1 og Type-C-kontakter.

DisplayLink, som produserer forankringsstasjoner, demonstrerte kompatibiliteten mellom Type-C- og standard Type-A-kontakter på CES-messen.

Ett av de første produktene som kommer i salg med Type-C-kontakt, er Nokias nye nettbrett N1, som skal fås kjøpt i Kina i februar og deretter i en rekke andre land.

USB Type-C-kontakten har altså mange likhetstrekk med Apples Lightning-kontakt, men er litt større. Type-C er på 8,4 x 2,6 mm, mens Lightning-kontakten er på 7,7 x 1,7 mm.

Kontakter som er såkalt reverserbare, det vil si at de kan plugges inn «begge veier», krever alltid noe mer plass enn kontakter som bare kan settes inn én vei, ettersom de forutsetter noen flere kontaktpunkter. USB Type-C-pluggen har i alt 24 kontaktpunkter.

Enda raskere

USB Implementers Forum jobber for øvrig allerede aktivt med å få til ytterligere økning av hastigheten forbi dagens USB 3.1-grense på 10 Gbps. Målet er å nå igjen Thunderbolt-teknologien, utviklet i samarbeid mellom Intel og Apple. Thunderbolt 2.0-versjonen opererer med overføringshastigheter på opptil 20 Gbps.

Overføringshastighetene som usb-definisjonene opererer med, må imidlertid tas med en klype salt. Administrasjonen av overføringene tar alltid noe av kapasiteten.

USB 3.0 med oppgitt overføringshastighet på 5 Gbps gir gjerne bare rundt 3,2 Gbps i reell overføringshastighet, og under de første testene av USB 3.1 på 10 Gbps i oppgitt overføringshastighet nådde man bare opp i rundt 7,2 Gbps, ifølge Wikipedia.

For klarhetens skyld minner vi om at betegnelsen USB med et versjonsnummer etterpå, for eksempel USB 3.1, har med hastighet å gjøre, mens USB med en bokstav etterpå, har med pluggtype å gjøre, for eksempel USB Type-C.