UH-SKY: Første del i Uninetts prosjekt om programvaredefinerte skytjenester er på vei ut. Prosjektet har tatt et bevisst valg om bruk av åpen kildekode. Illustrasjonsfoto: Istock

Uninett og Dell med nettsky og åpen kildekode

Uninett prosjektet for nettsky og programvaredefinerte tjenester bruker Redhat Openstack, Cumulus Linux Network OS og maskinvare fra Dell.

Prosjektet UH-sky hos Uninett skal etablere et samarbeid for felles nettsky for universitet og høgskoler. Hensikten er å fungere som rådgiver for arkitektur, oppsett og bruk av skytjenester for utdanningsinstitusjonene.

I første omgang skal UH-sky-prosjektet utvikle en modell for levering av it-infrastruktur som tjeneste (Iaas). Etter hvert skal det også vurderes om plattform og programmer levert fra skyen er gunstig.

- Driverne er de samme som Gartner fremhever som viktige for hvorfor man bør tilby skytjenester. Det vil bli enklere å modernisere løsningene vi har, vi kan trekke veksler på kompetanse og sikre bedre tjenestekvalitet på tvers av norske universitet og høyskoler. Vi tror kostnadsbesparelse og økt leveransehastighet vil komme som et direkte resultat, sier prosjektleder for UH-sky, Jan Ivar Beddari i Uninett i en melding.

Prosjektet har tatt et aktivt valg og krav om bruk av åpen kildekode og fri programvare, og plattformen som skal utvikles er basert på Redhat Openstack, Dell 13G servere og Dell switcher med Cumulus Linux som operativsystem.

Dell skal i tillegg til å levere maskinvare også stå for rågivning i prosjektet som er verdt "flere millioner kroner" for selskapet.

Første del av prosjektet er allerede i ferd med å rulles ut.