KOMBINERER PRIVAT OG OFFENTLIG SKY:  Vmware Vsphere 6 lanseres med 650 forbedringer og dobling (eller mer) på skalerbarhet. 

Felles hybrid skyplattform

Vmware har annonsert felles plattform for hybrid nettsky og ett enhetlig nettverk. Nye Vsphere får over 650 nye funksjoner og øker skaleringsmuligheter betraktelig.

Vmware har annonsert nye Vsphere 6, VSAN, NSX, Vcloud Air og ikke minst Openstack. Til sammen danner produktene en felles plattform for hybrid sky, der offentlige og private skymiljøer snakker sammen i ett enhetlig nettverk.

Skalerbarhet - større er bedre

Nye Vsphere, versjon 6 i rekken, lanseres i følge Vmware med over 650 nye funksjoner, blant annet et sentralisert bibliotek for maler, skript og ISO-filer. Det er også forbedringer i støtte for Openstack, via Vmware-optimalisert Vmware Integrated Openstack som tilleggsprogram. 

Også nettklienten har fått et løft, og skal nå være mer responsiv, strømlinjeformet og intuitiv.

Buzzordene for det siste fra Vmware er i grunnen fleksibilitet, feiltoleranse og ikke minst skalerbarhet. Når det gjelder sistnevnte, så leverer Vsphere 6 mildt sagt på løftet. Her er forskjellene mellom versjon 5.5 og 6:

  Vsphere 5.5 Vsphere 6
Hosts per cluster 32 64
VMs per cluster 4 000 8 000
CPUs per host 320 480
RAM per host 4 TB 12 TB
VMs per host 512 2 048
Virtual CPUs per VM 64 128
Virtual RAM per VM 1 TB 4 TB

(Merk at 12 TB RAM per host kun er tilgjengelig via enkelte OEM-partnere.)

Dette er en temmelig heftig økning, spesielt når skalerbarhet settes i sammenheng med den nye funksjonen "Instant Cloning", der virtuelle maskiner kan ligge i dvale uten å bruke noen ressurser for så å aktivere dem mer eller mindre umiddelbart.

Gratis Openstack for enterprise

Enterprise-kunder kan glede seg over at Vmware vil tilby sin egen Openstack -distribusjon som et gratis tillegg. Løsningen er integrert med Vsphere, og kundene kan enkelt gå mellom Vmware og Openstack - alle komponenter støttes i den åpne plattformen.

Openstack-distribusjonen overtar for Suse Linux Enterprise Server som selskapet tidligere leverte og støttet for sine enterprise-kunder, påpeker The Register.

VSAN for bedriftslagring

Vmware Virtual SAN 6 leverer programvaredefinert lagring, og støtter  nå 64 noder og opp mot 8 PB. Det skal også være forbedret støtte for blade servere og kundene kan nå bruke SSD-er for lagring.

"Virtual Volumes" sørger i tillegg for at ekstern lagring automatisk blir oppmerksomme på virtuelle maskiner. 

Brobygger mellom privat og offentlig sky

"Vcloud Air Hybrid Networking Services" er tjenesten som skal la kundene bygge bro mellom Vmwares Vcloud Air og Vsphere-baserte private skyer. Resultatet er ett eneste nettverksdomene via én gateway. Slik kan kundene vedlikeholde virtuelle nettverk på tvers av privat og offentlig sky over en enkelt WAN-tilkobling, og dele sikkerhets- og nettverksregler for applikasjoner uten at det er nødvendig å gjøre endringer på forhånd, som det heter fra selskapet.

Sikkerhet leveres av NSX, en nettverksvirtualisert plattform. NSX er fundamentet for Vcloud Air.

Den hybride nettverkstjenesten vil bli tilgjengelig gjennom en gradvis innfasing fra første halvår 2015.