Space Monkey går i strupen på Dropbox
Tilbyr mer lagring i skyen til en billigere penge.

Lagring i skyen blir stadig viktigere, men kan også være kostbart sammenlignet med tradisjonell lagring på harddisk.
I tillegg til fysisk maskinvare skal det betales for strøm, kjøling, båndbredde, backup-systemer, kabling, svitsjer og rutere, fysiske fasiliteter og personale som skal overvåke driften.
Det kan være opptil 20 ganger dyrere å lager sine data i skyen sammenlignet med å bruke en lokal harddisk, ifølge selskapet Space Monkey, som nå mener å ha en løsning på dette "problemet".
Lagringsboks med skystøtte
Selskapets nye lagringstjeneste benytter seg av en modell basert på flere tjenester, deriblant BitTorrent, hvor filene blir delt i små biter og spres over nettet. Når du må laste ned en fil til datamaskinen, vil Space Monkey koble deg til brukere i nærheten av deg, noe som også sørger for raskest mulig hastighet.
Dataene skal imidlertid også lagres i enheter hos hver enkelt bruker. Man får en gratis 1 terabyte lagringsboks på fra Space Monkey, som brukes til å oppbevare en lokal kryptert kopi av sine egne data i tillegg til data fra andre brukere, skriver PC World Danmark.
Det fungerer som en lokal lagringsstasjon, så man har raskere tilgang til sine filer. Samtidig blir alt løpende synkronisert med skyen, slik at man har konstant tilgang til sine filer fra enhver internett-oppkoblet datamaskin eller fra mobile enheter - selv om lagringsboksen hjemme er skrudd av.
Sikkerhetsspørsmål
Ifølge Space Monkey vil det bli mulig å få tilgang til filene fra Windows, Mac OS og Linux samt Android og iOS. Tjenesten skal være like lett å bruke som Dropbox, og det skal være mulig å dele filer selektivt med andre brukere.
Space Monkeys store fordel ifølge dem selv er prisen. Hos Dropbox må man betale 20 dollar i måneden eller 200 dollar i året for 100 GB med lagringsplass. Space Monkey tilbyr 1000 GB til halve prisen, altså 10 dollar i måneden. Hvorfor? Fordi Space Monkey ikke bruker penger på å bygge et datasenter, men flytter i stedet lagringen ut til brukerne.
Denne tilnærmingen er det imidlertid flere utfordringer med, særlig hva gjelder sikkerhet. Å lagre filer - eller deler av filer - hos andre, høres ikke optimalt ut. Space Monkey bedyrer likevel at det er trygt. Selskapet bruker sterk kryptering (en kombinasjon av AES-128 og RSA-4096) på filene som lagres. Krypteringen gjør filene uleselige på andre brukeres harddisker, og de kan bare rekonstrueres på klientmaskiner, ifølge Cnet.
Space Monkey forventer å ha en betaversjon klar for lansering til sommeren. Det er allerede nå mulig å forhåndsbestille og få to års lagringsplass for 240 dollar.