LINUX: Debian 8.0 er klar og kalles «Jessie» blant kjennere.

Microsoft feiret ny Linux-versjon

Selv Microsoft kastet seg ut i feiringen av den nye Linux-distribusjonen Debian 8.0, om enn mest for å få litt ekstra PR.

Da den etterlengtede nye Linux-versjonen Debian 8.0, med kodenavn «Jessie», så dagens lys nylig, inviterte Microsoft til feiring – med kake.

Det var Microsofts såkalte Openness Team som inviterte til «LinuxFest Northwest» i Bellingham nord for Seattle i den amerikanske delstaten Washington. Deltakerne fikk blant annet møte Jose Miguel Parrella, som er Debian-utvikler og medlem av Microsoft strategiteam for åpen kildekode.

Mye av poenget for Microsoft var nok å få PR om hvordan selskapets Azure-skytjeneste kan være et nyttig redskap for Debian-utviklere.

To års utviklingsarbeid

Den nye Debian 8.0-distribusjonen av Linux har vært under utvikling i to år.

Distribusjonen omfatter en rekke prosjekter for videreutvikling av alt fra skrivebordsmiljø til serverprogramvare, systemverktøy og biblioteker, skriver amerikanske PC World i en omtale av den nye distribusjonen.

Skrivebordsmiljøet i Debian 8.0 er flyttet tilbake til Gnome som standardinnstillingen. I forrige versjon, Debian 7.0, var det brukergrensesnittet Xfce som var satt opp som standard skrivebordsmiljø.

Ifølge PC World skal Gnome nå ha blitt mye bedre enn det var før. I Debian 8.0 er det Gnome versjon 3.14 som er standard skrivebordsmiljø.

Bedre sikkerhet

Nye versjoner av programvare og operativsystemer handler imidlertid ikke bare om hva som er nytt, men i noen tilfeller også om hva som er fjernet. Nå er det den gamle og usikre SSLv3-protollen som er tatt bort. Systembiblioteker og applikasjoner er kompilert uten støtte for Secure Sockets Layer versjon 3. 

Google tok et lignende grep med Chrome i fjor høst etter at Googles sikkerhetseksperter oppdaget store sikkerhetssvakheter i kommunikasjon satt med SSLv3-kryptering.

Kontroversielt

En kontroversiell endring i Debian 8.0 er at det gamle SysV-systemet er byttet med Systemd satt opp som standard. Dette er en samling av verktøy, biblioteker og bakgrunnsprosesser som brukes til å administrere Linux. Debian følger her i fotsporene til Ubuntu, Fedora, Red Hat Enterprises og Open Suse.

Ifølge PC World skal Debian 8 fungere på mange flere pc-er enn tidligere distribusjoner ut av boksen takket være forbedringer i EFI-oppstartsprosedyrene, som etter hvert har erstattet BIOS som oppstartsprosedyre. 

Debian Jessie skal til og med kunne installeres direkte på Mac-er med Intel-prosessor uten noe ekstra tredjeparts-programvare, heter det.