HYBRID: Mange små- og mellomstore bedrifter vil beholde kritiske applikasjoner hjemme, og derfor er det mest nærliggende at de fleste i SMB-markedet vil velge en hybrid skyløsning i fremtiden, skriver kronikkforfatter. Illustrasjon: iStock
HYBRID: Mange små- og mellomstore bedrifter vil beholde kritiske applikasjoner hjemme, og derfor er det mest nærliggende at de fleste i SMB-markedet vil velge en hybrid skyløsning i fremtiden, skriver kronikkforfatter. Illustrasjon: iStock

Hybrid skyløsning er best for SMB-markedet

KRONIKK: Det er viktig å tenke nøye igjennom hvilke behov din bedrift har for en effektiv skytjeneste, skriver Andre Frøland i Imento Norge.

Publisert Sist oppdatert

Skylagring og skytjenester er i dag mer i «skuddet» enn noen gang før. Stadig mer data lagres i skyen og behovene for nettskytjenester varier fra bedrift til bedrift, men markedet er i sterk vekst. IDC har spådd at globale nettskytjenester vil fordobles og nå bortimot 141 millarder dollar innen 2019.

Skytjenester kommer i flere varianter og det er mange som argumenterer for den ene eller den andre løsningen. Kommer alle til å være i skyen om fem år eller vil man velge «private cloud», «public cloud» eller en «hybrid cloud»? Det er mange gode grunner for å velge den ene eller den andre løsningen, men fordi mange små- og mellomstore bedrifter ønsker å beholde egne kritiske applikasjoner er det mest nærliggende at de fleste SMB-er vil velge en hybrid skyløsning i fremtiden.

Skytjenester er programmer, filer og dokumenter som ligger på internett og er servere som driftes og vedlikeholdes av andre enn deg selv. En hybrid skyløsning er som navnet sier en løsning som kombinerer fordelene fra public cloud og fordelene ved å ha hardware og applikasjoner internt. Dette er altså en kombinasjon av «private» og «offentlige» løsninger og er den mest vanlige skyløsningen.

Med en hybrid skyløsning sørger bedriften for produksjon av tjenester på eget utstyr mens man outsourcer andre tjenester fordi det lønner seg. Dette er en effektiv, sikker og fleksibel løsning.

De fleste store og mellomstore bedriftene vegrer seg mot å sette ut alle tjenestene i skyen fordi man da må forholde seg til store eksterne aktører som ofte er lokalisert i utlandet. Man ønsker å beholde egne applikasjoner fordi man da er mindre sårbar mot for eksempel latency og andre potensielle sikkerhetstrusler. I dag kan bedrifter også velge lokale skyleverandører som AOS og IBM Softlayer som begge er lokalisert i Norge.

Det er viktig at man tenker nøye igjennom hvilke behov din bedrift har for en effektiv skytjeneste som ivaretar kostnader, sikkerhet og som sikrer forutsigbarhet. Dersom du velger det ene i stedet for det andre så bør det være avhengig av behov og ønsker.

For SMB-markedet er en hybrid nettskyløsning den beste tilnærmingen å velge. Med en optimal hybrid nettskyløsning vil SMB-ene være på samme teknologiske nivå som de største bedriftene som har råd til å investere store beløp i intern hardware og de vil være like produktive og konkurransedyktige. På denne måten blir dine utfordringer og krav ivaretatt på best mulig måte.

Andre Frøland er produkt- og salgsansvarlig for enterprise i Imento Norge.