Dette er teknologisjåvinisme Netscape-gründeren og venturekapitalisten Marc Andreessen sitt teknologi-manifest er et eksempel på teknologisjåvinisme på sitt aller verste.
Er smarttelefonen en sikkerhetsrisiko? De aller fleste elsker smartelefonen sin, og det er ikke så rart. Den har blitt en enhet vi har med oss overalt, døgnet rundt, og som vi er helt avhengige av for å løse hverdagens store og små problemer.
Det skal ikke være behov for en krise Endringer må forankres i forretningsbehov. Det er et topplederansvar, og varer gjennom hele endringsreisen.
Slik sikrer du et hybrid arbeidsmiljø KOMMENTAR: I løpet av det siste året har kontorets rolle endret seg markant, skriver Canons Robert Austreim.
Om hundre år er Altinn glemt? KOMMENTAR: Det skjer spennende ting i Altinn for tiden – i det plattformen runder 15 år. Hva skal til for at Altinn fortsatt skal være relevant for transformasjonen av offentlig sektor i årene framover, spør Lars Peder Brekk.
Glem ikke språket KOMMENTAR: Når det offentlige tar i bruk språkteknologi i digitale løsninger, er det påfallende at det ikke snakkes mer om språk, skriver direktør i Språkrådet, Åse Wetås.
Alltid smidig når du går! KRONIKK: Men hva med oppstartsfasen og forretningsside, spør Magne Jørgensen.
Vet du hvordan du vasker mobilen din? KRONIKK: I en verden hvor vi stadig trenger nye produkter må alle ta ansvar for utstyret vi bruker. Og nedbrytende fersk klimarapport til tross: det handler ikke kun om miljø, men også vår egen digitale sikkerhet.
Integrasjon bygger innovasjon KRONIKK: Tre fellesnevnere kjennetegner virksomheter som har kommet lengst i sin digitale endringsreise.
Nye forretningsmuligheter til globale datasenter Strømbehovet til verdens datasenter stiger alarmerende raskt. Det gir en spennende eksportarena for norsk kompetanse.
Selskapets og miljøets bunnlinje KRONIKK: Økt behov for datalagring gir nye, miljømessige utfordringer
Hvordan lykkes med automasjonsteknologi? KRONIKK: Frykten for sin egen verdi i bedriften er en viktig årsak til motstand mot automatisering.
Setter syntetiske data høyere på agendaen Kronikk: Teorien bak konseptet The Synthetic Data Vault (SDV) har vært kjent i noen år, men nå ser vi at denne teorien omsettes i anvendbare løsninger. Syntetiske data brukes til utvikling, test og forvaltning av IT-løsninger for å skjerme sensitive produksjonsdata mot uønsket bruk.
Cyberforsikring sikrer fremtidens forretninger Kronikk: Hvordan skal selskaper beskytte seg mot denne formen for kriminalitet? Løsningen er en godt gjennomtenkt databeskyttelsesstrategi.
Kan hologrammer avgjøre Stortingsvalget? Kronikk: Nå finnes det en ny og spennende mulighet til å kommunisere direkte med velgerne på som kan være verdt et forsøk: Hologrammer.
Kommunene er ikke kjipe Kronikk: Stakkars kommunen; overgangen fra papir- til PDF-kommune var ikke nok til at kommunen kunne stemples som “digital”.
Slik gir skyen bedre samhandling i byggenæringen KRONIKK: Den som satser på fire megatrender i it, kan høste av ni gevinster.
Trenger vi et nytt ord for personvern? KRONIKK: Hvilket forhold har egentlig «personen i gata» til begrepet personvern?
Mer energiske datasentre KRONIKK: Datasenterspesialister er usikre på egne ferdigheter rundt strømstyring. Det er tre kjernepunkter som bør være på plass.
Mentale barrierer i den sirkulære økonomien KRONIKK: Samfunnets bevissthet rundt avfall øker kontinuerlig, og det er en viktig drivkraft for gjenvinning, gjenbruk og delte tjenester, skriver kronikkforfatter.
EU GDPR: en snever debatt KRONIKK: Hvor er fokuset på verdiskapningen, spør Kim Knudsen i CA Technologies.
Snubler byggenæringen i sin digitaliseringsiver? KRONIKK: Digitaliseringsbølgen ruller inn over oss og har nå truffet byggenæringen. Men ikt som fagområde i byggeprosjekter glimrer fortsatt med sitt fravær i de aller fleste byggeprosjekt. Er bransjen i ferd med å snuble litt i egne ben?
Digital signatur brer om seg KRONIKK: Den fysiske underskriften har lang og sterk tradisjon, men digital signering blir mer vanlig, skriver kronikkforfatter.
Dette må du vite om sikkerhet i skyen KRONIKK: Bruken av skytjenester vokser i et voldsomt tempo, og gir en rekke fordeler som blant annet bedre kontroll på kostnader, økt fleksibilitet og fantastiske muligheter for eskalering. Men mindre kjent er sikkerhetsutfordringene som man også må ha kontroll på når skybruken eksploderer, skriver forfatter.
Blockchain, Bitnation og Bitcoin; hvor går verden nå? JUSS OG IT: Er spådommene riktige vil blokkjedeteknologien sannsynligvis etablere nye forretningsmodeller og helt nye måter å tenke på når det gjelder håndtering av verdier og informasjon som vil prege de fleste områder, skriver kronikkforfatterne.
Fremtiden: Et rosenrødt teknologiparadis eller et digitalt helvete? KRONIKK: Vi er på rask vei mot fremtiden, og billigere roboter og raskere spredning av gode ideer gjør at fremtidsoptimistene smiler bredt mens de prater høyt med sine mobiltelefoner og fyrer avgårde stadig smartere algoritmer som finner svar på spørsmål vi ennå ikke har rukket å stille, skriver kronikforfatter.
Nye personvernsregler gir nye forretningsmuligheter KRONIKK: Nå er det under ett år til den nye personvernforordningen trer i kraft i EU. Det nye regelverket har fått mye oppmerksomhet, og det med en god grunn. Regelverket berører i prinsippet alle norske virksomheter, skriver kronikkforfatterne.
Sosiale medier og pliktavleveringsloven KRONIKK: Vi er vant til at aviser, radio og TV har vært talerør for politikerne og politiske kommentatorer. Nå har disse kanalene fått konkurranse sosiale medier. Det bekymrer sjefen for Nasjonalbiblioteket, skriver kronikkforfatter.
Alt om BIM: spørsmål og svar KRONIKK: Alt og alle i byggeprosessen har sin plass i BIM. Fra den minste detalj, til hvordan bygget orienteres i terrenget. Fra før spaden settes i jorda til bygget rives. Og alle involverte har sin lille finger med i spillet. Men hvem i bransjen er i posisjon til å maksimere utbyttet allerede i dag, spør forfatteren.
Hva har ikt-politikken gitt oss, hva kan den gi? KRONIKK: Ikt-politikken må gi digitale løsninger som innbyggerne finner bedre enn de gamle på papir; de skal se at ikt er middel, og ikke mål, skriver kronikforfatter.
En ordning for reell vekst KRONIKK: Ikt-Norge jobber aktivt for å endre opsjonsreglene for oppstart- og vekstselskaper slik at flere lykkes og at vekstmulighetene er reelle, skriver kronikkforfatter.
Vi trenger smartere bygg KRONIKK: Også bygningene bør bli smartere når byggenæringen digitaliseres. Det er ingen selvfølge, skriver kronikkforfatter.
Kildebruk i kronikk om samhandlingsprosjekter DEBATT: Å karakterisere oss som et selskap som bedriver «kildejuks og fanteri» synes vi er litt vel strengt, skriver Kristin Blix-Elton i Sopra Steria.
Fire tips for å beskytte deg mot Wannacry KRONIKK: Wannacry etter helgens angrep? Eller vil du gjerne beskytte deg mot løsepengevirus i fremtiden, spør Eirik Thormodsrud og Caroline Ringstad Schultz i Sopra Steria.
Øyemål eller målestokk KRONIKK: Det er på tide å rydde opp i uklarhetene og fokusere på hvordan vi alle kan bidra til å skape bedre sikkerhetskultur i Norge, skriver kronikkforfatter.
Innelåst... Eller låst ute? KRONIKK: Mange har følt seg innelåst hos it-avdelingen eller en it-leverandør, og ser skytjenester som redningen, med frihet til å velge fritt mellom et stort utvalg av tjenester uten langvarige bindinger. Men er det så enkelt? Hvor enkelt er det å flytte sine data fra en tjeneste til en annen og hvor stor kundemakt har du egentlig i skyen, spør kronikkforfatter.
Offentlig arkiv i skyen JUSS OG IT: Arkivloven er i flere utredninger blitt utpekt som et tilnærmet uoverkommelig hinder for det offentliges adgang til å ta i bruk av skytjenester. Vi ser her litt nærmere på rettstilstanden og utvikling, skriver kronikkforfatter.
Sikkerhetsopplæring virker KRONIKK: Vi trenger ulike syn for å utvikle ny kunnskap. Faglig uenighet, det tåler vi, skriver Bjarte Malmedal i Norsis i sitt tilsvar til Kai Roer.
Folkeretten beskytter befolkningen mot cyberkrig KRONIKK: I kronikk i Computerworld 21. april tar Kristine Beitland i Microsoft til ordet for at vi trenger en Genèvekonvensjonen i fredstid. Dette er ikke Røde Kors enig i. Vi tror heller at vi må diskutere hvordan Genèvekonvensjonene og menneskerettighetene i dag sikrer beskyttelsen av sivilbefolkningen mot cyberangrep i væpnet konflikt og fredstid, skriver kronikkforfatter.
Alle vil til digital-himmelen, men få vil jo dø KRONIKK: Der sommerfuglen har kodet resultatet i sitt DNA, bør en organisasjon vite noe om hva den ønsker å bli og hva den ønsker å oppnå ved en digital transformasjon, skriver kronikkforfatter.
En regjering fra Manpower? KRONIKK: I de kommende uker og måneder skal våre folkevalgte mannekenger gjøre seg lekre for oss på et utall av politiske «catwalker» rundt om i landet. Vi har bladd litt i de forskjellige partiprogrammene og forsøkt å sammenligne når det gjelder de delene som omhandler informasjonsteknologi, skriver kronikkforfatter.
Sikkerhetskultur og måling trenger ikke være så vanskelig KRONIKK: Det er vesentlig at vi skaper en standard for måling av sikkerhetskultur, skriver Kai Roer i CLTRe i sitt tilsvar til Peggy Heie i Norsis.
Har EU-domstolen og departementet laget kluss i forhandlingene? JUSS OG IT: Det har tidligere vært praksis at en offentlig oppdragsgiver kan forhandle med tilbydere som har vesentlige avvik i sine tilbud. Spørsmålet er om denne praksisen nå er endret, skriver kronikkforfatterne.
Fortgang eller gangsperre KRONIKK: Om offentlig sektor i verdens lykkeligste land, og litt om informasjonsteknologiens reise fra støttehjul til drivhjul.
Vil vi ha it-selskaper i Norge? KRONIKK: Det er ikke første eller andre gang at norske it-selskaper har advart sikkerhetsfaren med offshoring til utenlandske hender. Statoil, DNB og Helse Sør-Øst er ikke de siste til å oppleve drifts- og sikkerhetsbrudd, skriver kronikkforfatter.