REKORDMANGE: Årets sommerstudenter, 27 i tallet, samlet på takterassen i Computas’ lokaler i Akersgata i Oslo. (Foto: Computas)

Computas fikk rekordmange sommerjobb-søkere 

Hver sommer gir det norske it-selskapet Computas unge studenter sommerjobb. I år var det rekordmange søkere til programmet, og denne uken var det oppstart for de utvalgte studentene.

Computas’ sommerstudentprogram har blitt tradisjon og dateres over ti år tilbake. Ordningen har vokst i takt med veksten i det ansatteide selskapet, og i år rommer programmet hele 27 studenter.

– Vårt sommerjobb-program blir stadig mer populært, og til årets program hadde vi nesten 400 søkere. Det er ny rekord, sier administrerende direktør i Computas, Trond Eilertsen i en melding fra selskapet.

Denne uken har teknologistudenter fra forskjellige utdanningssteder funnet plass i Computas’ lokaler i Akersgata. I syv uker skal de jobbe med reelle kundecaser og problemstillinger, og få god innsikt i arbeidshverdagen som it-konsulent.

– Unge talenter er en verdsatt ressurs for Computas og for våre kunder. Vårt sommerjobb-program har blitt vår viktigste rekrutteringskilde, og erfaringsmessig ender de fleste av disse opp som faste ansatte når de er ferdig med studiene sine, sier Eilertsen.

Fordelt på seks prosjekter er studentene klare for en innholdsrik sommer både faglig og sosialt. 

Prosjekter med fokus på samfunnsnytte og AI

I år får studentene bryne seg på seks ulike prosjekter hos Computas’ kunder. Årets oppdragsgivere inkluderer blant annet TV-aksjonen, Arkivverket og Helsedirektoratet. Og hele fire av prosjektene involverer kunstig intelligens (AI).

To av prosjektene handler om å utforske potensialet for bruk av generativ AI for automatisering og effektivisering av arbeidsprosesser, både for Computas selv og for en kunde innen retail. Hos Helsedirektoratet skal studentene teste bruk av såkalte low code-verktøy og AI-produkter. Det fjerde prosjektet er for Arkivverket, som i dag benytter kunstig intelligens for å klassifisere og tagge arkivdata, men ønsker å teste ut et konsept for å sy disse ulike AI-ene sammen i ett brukergrensesnitt.

Gjennom flere år har Computas vært en tett samarbeidspartner med TV-aksjonen, og også i år er de oppdragsgiver for to ulike prosjekter for sommerstudentene. Det ene oppdraget handler skal videreutvikle et dashboard for analyse og innsikt, og det andre skal utvikle en kiosk - eller en slags nettbutikk - for tilgjengeliggjøring av TV-aksjonens markedsmateriell for kommuner og aksjonskomiteer.

Praktisk erfaring og motivasjon

Til tross for et mer turbulent og usikkert marked, var det ingen tvil om at sommerjobb-programmet skulle bli gjennomført i år. Computas-sjefen er spesielt bekymret for kompetansemangelen på IKT-feltet.

– Det utdannes for få teknologer og vi må gjøre alt vi kan for å ruste de vi har best mulig for oppgavene i både næringslivet og i offentlig sektor. For studentene er praktisk erfaring i løpet av en teoritung utdanning en viktig del av den faglige utviklingen og også for motivasjonen for å stå gjennom studieløpet, sier han.