ENKEL LOGIKK: Hovedkretskortet til nye MacBook er mindre enn en Raspberry Pi. (Foto: Apple)
ENKEL LOGIKK: Hovedkretskortet til nye MacBook er mindre enn en Raspberry Pi. (Foto: Apple)

Hvor rask er nye MacBook?

Er Apples nye MacBook en lettvekter også på ytelse?

Publisert Sist oppdatert

Apple gambler på at fremtidens ultrabærbare er lettest mulig samtidig som de yter en hel dags arbeid, at de har minst mulig porter og ellers så få mekaniske deler som mulig. For å holde strømforbruket nede og viften ute av bildet er hovedprosessoren av den miljøvennlige typen.

Hva kan vi vente oss fra en tokjerners Intel Core M-brikke?

Tilværelsens uutholdelige letthet

Drøyt 0,9 kg veier Apples nye fjærvekter - mindre enn en kartong lett-melk, med andre ord. Lydløs er den også, siden den ikke har innebygget vifte. Avkjøling skjer utelukkende gjennom dissipasjon gjennom aluminiumsskroget, som for øvrig er fylt til randen med batterier. Og det lille hovedkretskortet som sitter igjen, der både prosessorer og minne er loddet fast og ikke kan oppgraderes senere, er faktisk mindre enn hobby-kretskortet for en Raspberry Pi.

For ikke å stresse systemet og for å holde varmeutviklingen nede på et minimum har Apple valgt å bruke en tokjerners Intel Core M-type prosessor på 1,1 GHz og oppover. Dette er brikker i den nye Broadwell-Y-baserte familien som bruker en 14-nanometers produksjonsprosess og har en effekt på 4,5 watt.

Også Core i-brikkene finnes i denne familien, men med høyere ytelse.

Core M-brikkene kan turbo-boostes ved behov til over det dobbelte, men antakelig kun for en kortere tid. Det er rimelig å anta at et system med kun passiv kjøling også vil kunne gå i dvalemodus dersom temperaturene blir for høye (les: om du har tenkt å jobbe fra stranden i sommer).

Fingerstyring

Nettstedet Anandtech, kjent for sine grundige maskinvare-vurderinger, har testet en av konkurrentene til nye MacBook - Lenovos Yoga 3 Pro. Maskinene av denne typen benytter seg av samme type prosessor, har større berøringsskjerm, men er tilsvarende tyngre. Pris i Norge er fra cirka 12.000 kroner.

Nå er ikke nye MacBook ute enda, så reell ytelse er foreløpig ikke kjent, og vi er skeptisk til å trekke noen slutninger for én maskin i vurderingen av en annen. Men det er grunn til å tro at de kan være i nabolaget til Yoga 3 Pro. Og ikke minst er det interessant å se hvilken ytelse Anandtech finner for denne prosessor-typen, sammenliknet med mer typiske bærbare som MacBook Air eller nye Dell XPS 13. Du kan lese flere test-metrics hos Anandtech.

Onkel Skrue-ytelse?

Det er ikke tvil om at de strømgjerrige M-prosessorene har mindre kraft å rutte med, men til gjengjeld kniper de igjen på strømforbruk slik at man får mye igjen innen miniatyrisering og vekt. Og det er heller ikke tvil om at det er nettopp dette nye MacBook er bygget for.

Er nye MacBook for deg? Det er et prioriteringsspørsmål, og vanskelig å ta endelig stilling til før man har fått anledning til å teste den i virkeligheten. Men den ser unektelig fristende ut herfra.

Nye MacBook koster fra 12.590 kroner og kommer for salg formodentlig i april.