TEST: Corsair Gaming Audio Series HS1A - Oppdatert eller nedgradert?

Corsair har sluppet en analog versjon av spillhodesettet HS1. Bør du velge usb eller analog?

Publisert Sist oppdatert

På sensommeren i fjor slapp Corsair sitt første lydprodukt, et hodesett beregnet på de spillinteresserte. Corsair HS1 var et solid, behagelig og tøft spillhodesett med god lyd levert via et innebygd usb-lydkort.

Vi har tatt en titt på Corsair HS1A, som i all hovedsak er det samme hodesettet, men med litt andre farger på klokkene. Du får her med to forskjellige puter til klokkene, de stoffkledde vi husker fra HS1, i tillegg til kunstkinnkledde puter som sperrer ute noe mer støy – kjekt om du for eksempel skal på LAN-party.

Den største forskjellen mellom HS1 og HS1A er at du her får analoge tilkoblinger i stedet for tilkobling via usb. Det har vist seg å ha både fordeler og ulemper. For å lese mer om design og komfort kan du lese vår test av Corsair HS1.

Mens HS1 hadde et passelig avansert usb-lydkort i enden av ledningen, som via programvaren gjorde en del tilpasninger av lyden, har HS1A normale minijack-plugger både for mikrofon og lyd. Usb-tilkoblingen ga blant annet Dolby Headphone-støtte, og med det godt simulert kringlydeffekt – i tillegg til å gi en del andre innstillingsmuligheter. Ulempen var så klart at du ikke fikk brukt lydkortet i pc-en din, om det skulle være av det avanserte slaget. Eller for den saks skyld bruke hodesettet mot andre enheter enn en pc, for eksempel spillkonsoller.

Usb-løsningen var langt bedre enn lydkontrollerne som er integrert på de fleste hovedkort, men ikke helt på høyde med gode, dedikerte lydkort. Har du et skikkelig lydkort i pc-en din kan du dermed komme bedre ut av det med et HS1A.

Vi har testet HS1A med flere forskjellige lydkort, fra integrerte lydkontrollere på både bærbare og stasjonære pc-er, til et litt mer avansert, eksternt lydkort fra Terratec og Creatives high-end lydkort Sound Blaster X-Fi Titanium HD med egen forsterker på hodetelefonutgangen. Sammenlignet med HS1 virker det som om HS1A rett og slett må gi opp litt tidligere. Bassen vrenger tidligere og diskanten og mellomtonen virker litt tommere og mindre balansert enn med usb-lydkortet i HS1. Noe kan selvsagt reddes inn med litt fininnstillinger i lydkortprogramvaren på pc-en din – gitt at lydkortdriverne dine gir slike muligheter. Lyden er på ingen måte dårlig, men den føles ikke like balansert og kraftige som med usb-versjonen av hodesettet.

 

Konklusjon

Vi storkoste oss med Corsairs HS1 spillhodesett. Både lyden og komforten var helt i topp i sin prisklasse, og på nivå med en del av hodesettene i prisklassen over. Komforten er for så vidt den samme med HS1A, men lyden kommer litt til kort. Ikke minst gjelder dette om du bruker en enkel, hovedkortintegrert lydkontroller. Det virker også som om HS1A må gi seg litt tidligere enn HS1, noe som gjør at bassen vrenger tidligere og ikke virker like kraftig, samt at du ikke kan spille fullt like høyt. Når prisen er den samme som for HS1 med usb-tilkobling bør i alle fall de med enkle lydkort vurdere usb-varianten. Sitter du med et skikkelig lydkort i pc-en din kan det være verdt å vurdere HS1A, gitt at du tar deg tid til litt fininnstilling av lyden. Andre alternativer kan for eksempel være Steelseries 7H eller Creatives Fatal1ty Gaming Headset MK II.