TEST: Corsair Performance Pro - Helt i toppen

At Corsairs nye Performance Pro SSD leverte topp ytelse overrasket ikke, for på en måte har vi testet den før.

Publisert Sist oppdatert

Corsair er nå å regne som en av de mer etablerte SSD-leverandørene. Siden starten har de hatt en rekke partnere når det gjelder leveransen av kontrollerteknologi for sine SSD-er – man har sett modeller basert på kontrollere fra Indilinx, Samsung, Sandforce og Marvell.

Marvell har på en måte vært en litt anonym aktør når det gjelder SSD-kontrollere, men med tanke på de gode erfaringene man har med Crucial m4 og spesielt Plextor M2P, vet vi at dette er en kontroller med stort potensial ytelsesmessig.

Også Intel benytter Marvells kontroller i deres SSD 510, og ut i fra det vi forstår vil også en ny modell fra Intel snart komme med Marvell-kontroller.

For noen uker tilbake testet vi Plextor M2P – Plextors andre SSD. Plextors første SSD gjorde det greit, men vi ble overrasket over at Plextor leverte såpass mye bedre ytelse på enkelte områder enn Crucial M4, som er basert på samme kontroller.

Dette var så langt den raskeste SSD-en vi hadde testet. Riktignok ble vår anbefaling for mange heller Samsungs 830 – dette med bakgrunn i lavere pris for Samsung-SSD-ene, og nesten like god ytelse.

LES OGSÅ:

TEST: Kingston SSDNow V200: Kingstons rimeligste SSD-serie

 

Spesifikasjonene

Rent maskinvaremessig er Corsair Performance Pro omtrent (eller helt?) identisk med Plextor M2P, noe som altså lover meget godt . Man finner her Marvell 9174-BKK2-kontrollerbrikke og 32 nm Toshiba Toggle-NAND-minne.

Hastighetsspesifikasjonene både for 128 og 256 gigabyte-versjonen er opptil 515 og 440 megabyte per sekund for henholdsvis lesing og skriving. Sammenlignet med Sandforce-baserte SSD-er, som Corsairs Force-serie, er det ikke bruk av kompresjon, og ytelsen skal da ikke være avhengig av hvorvidt data lar seg komprimere eller ikke.

Antall operasjoner per sekund er oppgitt til 65 000 for 4 kilobytes spredte skriveoperasjoner. Dette er et godt tall, men ikke like høyt som for de raskeste Sandforce SF-2281-baserte SSD-ene, som for eksempel Corsairs Force GT.

Det er støtte for 6 Gbps Serial ATA – noe man er avhengig av for de hastighetene som Corsair oppgir. SSD-en er bakoverkompatibel slik at den kan benyttes på pc-er med 3 Gbps Serial ATA-støtte.

Ifølge Corsair skal SSD-en ha effektiv søppeltømming (Garbage Collection) i tillegg til Trim-støtten. Dette kan i teorien ha stor betydning ved bruk i miljøer hvor det ikke er støtte for Trim – for eksempel i RAID-oppsett eller under Mac OS X eller Windows Vista, som er operativsystemer som ikke støtte Trim.

Når det gjelder Mac OS X fines det imidlertid hack som gjør at man får Trim-støtte – Apple har her i utgangpsunktet lagt inn en kunstig begrensning som gjør at Trim-støtten i utgangspunktet kun er ved bruk av SSD-ene Apple leverer.

Vi har kun testet SSD-en under Windows 7 med Trim aktivert. Ut i fra våre erfaringer etter å også ha stresstestet SSD-en, er at den fint klarer å opprettholde ytelsen.

Les videre på neste side...