ADVARER: Trend Micro viser i ny rapport at mange større it-selskap har betydelige sikkerhetshull å tette. (Foto: Istock)

Ny rapport: kunnskapsmangel om cyberrisiko

Ny rapport viser at kompleksiteten i cyberkrim er vanskelig å håndtere for mange selskap.

Publisert Sist oppdatert

Trend Micro skriver i en ny rapport at hele 54 prosent av de store, internasjonale virksomhetene i verden, opplever at deres cyberrisikovurderinger ikke er sofistikerte nok.

Nøkkeltall

  • 28 prosent har store utfordringer med å håndtere de manuelle tilnærmingene til å kartlegge angrepsoverflater
  • 32 prosent har utfordringer med å jobbe med så mange forskjellige teknologier
  • 80 prosent føler seg sårbare for å bli angrepet av løsepengevirus, nettfiske og Iot-relaterte trusler
  • 50 prosent sliter med å kvantifisere risikoeksponeringen ovenfor ledelse
  • 3 prosent mener deres toppledelse fullt ut forstår dagens risiko relatert til cyberkriminalitet

Grunnlag: Sapio Research intervjuet 6297 it- og forettningsbeslutningstakere i 29 land.

Det øker risiko for løsepengevirus, nettfiske-angrep, svakheter i IoT-sikkerheten og andre trusler. I undersøkelsen kommer det også frem at altfor komplekse nettverksløsninger og manglende bevissthet fra ledelsen forverrer utfordringene.

– Vi var allerede veldig klar over at virksomheter i økende grad er bekymret for en raskt voksende digital angrepsoverflate som samtidig blir i mindre og mindre grad synlig og oversiktlig. Nå vet vi også at de også trenger umiddelbar hjelp til å oppdage og håndtere cyberrisiko på tvers av disse tekniske miljøene, sier kommunikasjonssjef i Trend Micro, Karianne Myrvold, i en pressemelding.

Mangler cyberressurser

Én av tre av dagens virksomheter svarer at de har store utfordringer med å håndtere de manuelle tilnærmingene som kreves for å kartlegge alle de forskjellige angrepsoverflatene (28 prosent). I tillegg svarer omtrent like mange (32 prosent) at de har utfordringer med å jobbe med så mange forskjellige teknologier.

RISIKO: Karianne Myrvold i Trend Micro roper varsku. (Foto: Trend Micro)

Omlag en tredjedel av it- og forretningsbeslutningstakerne Trend Micro intervjuet, fortalte at vurderingen av risiko knyttet til det å håndtere angrepsoverflatene, er det man sliter mest med. Derfor svarer også over 80 prosent av respondentene at de føler seg utsatt for å bli angrepet av løsepengevirus, nettfiske og IoT-relaterte sikkerhetstrusler.

Ingen blir skånet

Halvparten av respondentene i undersøkelsen sliter med å kvantifisere risikoeksponering ovenfor ledelsen, og kun 3 prosent mener at egen toppledelse forstår risikoene knytter til cyberkriminalitet.

– Det er en mager trøst at disse tallene kun gjelder for de største virksomhetene. Kunnskapsmangelen er som oftest enda større hos de mindre virksomhetene, og de er det tross alt flest av her i Norge. I løpet av de siste årene har vi også fått tydelig demonstrert at de mindre virksomhetene ikke blir «skånet» for cyberangrep. Tvert i mot, advarer Myrvold.