BEKYMRET: Camilla Nervik i Datatilsynet. (Foto: Ilja C. Hendel)
BEKYMRET: Camilla Nervik i Datatilsynet. (Foto: Ilja C. Hendel)

Datatilsynet bekymret over personopplysninger fra innreiseregistrering

Datatilsynet er bekymret over spredningen av personopplysninger når myndighetene fra nyttår vil registrere alle innreisende til Norge.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen har foreslått at alle som reiser inn til Norge fra nyttår, må registrere seg med personalia, kontaktopplysninger, oppholdssted og hvem de reiser sammen med. I et høringssvar uttrykker Datatilsynet bekymring knyttet til bruken av de innsamlede opplysningene, melder P4.

– Formålene som er angitt, altså hva dataene skal brukes, blir litt vide, sier seksjonssjef Camilla Nervik i Datatilsynet.

Hun trekker fram at de at det er lite beskrevet hvordan tilgangen til dataene kan begrenses. Arbeidstilsynet, politiet, alle landets kommuner, Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet er alle nevnt som dem som kan ha tilgang til registeret.

– At man da legger alle registrerte inn i en database og tilgang til søk, vil potensielt innebære at man får tilgang til mer enn man trenger, sier Nervik.

Og selv dataene skal slettes etter 20 dager, kan de likevel bli beholdt for dem som skal bruke dem til statistikk og analyse. Dette mener Datatilsynet kun bør dreie seg om anonymiserte opplysninger.

(©NTB)