GOD STEMNING: Line Coll er direktør i Datatilsynet og sier det er stas at deres regulatoriske sandkasse får fornyet støtten fra Regjeringen. (Foto: Erik Burås / Studio B13)

Datatilsynet jubler: sandkassa får permanent støtte

Den regulatoriske sandkassa til Datatilsynet blir ikke borte med det første.

Det var mange i it-bransjen som ikke var fornøyd med Regjeringens forslag til statsbudsjett 2023. Datatilsynet derimot, har grunn til å juble: Regjeringen vil gjøre ordningen permanent.

– Det er jubel i sandkassa og hele Datatilsynet, og vi feirer det med å kunngjøre søknadsfrist for en fjerde runde med sandkasseprosjekt, sier direktøren for Datatilsynet, Line Coll i en pressemelding.

I Nasjonal strategi for kunstig intelligens fra 2020, var en regulatorisk sandkasse i regi av Datatilsynet et tiltak for å sparke fart i innovasjon. Det var i utgangspunktet et prøveforsøk med finansiering i to år. Datatilsynet forteller at det var en viss spenning knyttet til sandkassens fremtid.

Selv om statsbudsjettet må godkjennes av Stortinget, inviterer Datatilsynet allerede nå til ny søknadsrunde med frist 10. november.

God timing

– Det er fin timing å gjøre sandkassa permanent fra nyttår. Første fase var å bygge en base av praktiske eksempel. Den skal vi selvsagt fortsette å bygge på. Men nå som sandkassa passerer sitt tiende prosjekt, blir det økt fokus på å få kunnskapen vi har opparbeida oss ut til virksomheter og utviklere som treng hjelp, forteller Coll.

Metodikken som blir brukt i sandkasseprosjektene er også i tråd med hvordan Datatilsynet i større grad ønsker å jobbe framover – med dialogbasert veiledning og økt kontakt med aktørene i det private og det offentlige.

– Vi gleder oss til å bruke metodikken og den dialogbaserte veiledningen også på andre områder innenfor ansvarsområdet vårt, seier Coll.