MILJØFORKJEMPER: Tidligere visepresident Al Gore har fått mye av æren for at Apple legger så stor vekt på miljøtiltak. (Foto: Apple)
MILJØFORKJEMPER: Tidligere visepresident Al Gore har fått mye av æren for at Apple legger så stor vekt på miljøtiltak. (Foto: Apple)

De 20 mektigste hos Apple - Del 8: Miljøforkjemperen Albert Gore Jr.

Ved siden av Disney-sjefen er nok tidligere visepresident Al Gore Jr. en av de mest kjente i Apple-ledelsen. Han sitter i styret.

Publisert Sist oppdatert

I denne artikkelserien presenterer vi de 20 mektigste personene i Apples ledelse.

Al Gore kom inn i Apples styre i 2003. Daværende Apple-toppsjef Steve Jobs presenterte den tidligere amerikanske visepresidenten som en dyktig Mac-bruker og sa han var imponert over den enorme kunnskapsmengden som Bill Clintons nærmeste medarbeider representerte.

Selv om Gore ikke er ansatt hos Apple, er han ansett for å ha en viktig posisjon i selskapet. Og selv om han ikke står på lønningslisten, har han trolig godt økonomisk utbytte av styrevervet takket være romslige aksjeopsjoner.

Selv om dette har forårsaket noen mindre hyggelige kommentarer i mediene fra tid til annen, har Gores posisjon i Apple-systemet åpenbart påvirket Apple til å bli en mer miljøvennlig bedrift.

Apple har lagt stor vekt på tiltak som reduserer miljøskadelige utslipp både fra driften og produksjonen, i tillegg til at selskapet nå produserer for eksempel iMac-er som benytter 97 prosent mindre energi i dvalemodus enn den første iMac-en fra 1998.

Riktignok bruker Al Gore forholdsvis beskjedent med tid hos Apple. Hans fremste engasjement er å lede miljøorganisasjonen Climate Reality Project, som han etablerte i 2006.  Organisasjonen har blant annet produsert filmen An Inconvenient Truth, som skal ha inspirert mange til å bli mer miljøbevisst.

Nobels fredspris

I 2007 ble Gore tildelt Nobels Fredspris for sitt miljøengasjement. Steve Jobs tok en diskret Oslo-tur i forbindelse med pristildelingen og var til stede i rådhuset i Oslo under prisoverrekkelsen.

Miljøengasjementet har gjennom årene også frembrakt en del kritikk fra miljøskeptikere som har beskyldt Gore for å slåss for tiltak som finansieres over skatteseddelen, men som han selv angivelig har hatt økonomiske fordeler av. Noen har gitt ham klengenavnet Karbon-milliardæren. Et annet begrep som har fulgt ham en stund er «Gore-effekten», som mange nordmenn har støtt på denne sommeren: Antagelsen om at den globale oppvarmingen til tider kan skape svært kaldt vær enkelte steder på kloden.

Gore har også vært seniorrådgiver for Google.

Foruten Al Gore Jr. består Apples styre at Arthur D. Levinson, Tim Cook, Robert A. Iger, Andrea Jung, Ronald D. Sugar og Susan L. Wagner.

(Artikkelforfatteren, Roberta Alidori, er skribent hos britiske Macworld. Artikkelserien er oversatt og bearbeidet med en del tilføyelser av Toralv Østvang.)

Del 1: Motedronningen Angela Ahrendts

Del 2: Organisatoren Tim Cook

Del 3: Altmuligmannen Eddy Cue

Del 4: Motemannen Paul Deneve

Del 5: Kommunikatoren Steve Dowling

Del 6: Brukergrensesnitt-sjef Alan Dye

Del 7: Den sveisne Craig Federighi